Op 12 en 13 oktober zal de 36ste editie van de Eindhovense marathon plaatsvinden. Een marathon is de uitgelichte plek om jezelf uit te dagen. Óf om geld op te halen voor een goed doel.  

Het aantal deelnemers voor de hele Eindhovense  marathon gaat dit jaar een record maken, de verwachting staat op boven de 3000 lopers. Het totale aantal zal oplopen tot de 25.000 renners.  

Wereldrecord marathon fundraising

Ook in het buitenland is er een toename van deelnemers bij marathons. De jaarlijkse marathon in Londen is een van de belangrijkste marathons in de wereld en had in 2019 weer een record aantal deelnemers: 42,906 renners. Fundraising is voor  veel renners een belangrijk onderdeel. De London Marathon haalde dit jaar een recordbedrag van £ 66,4 miljoen op voor het goede doel. Met dat bedrag werd er een nieuw wereldrecord neergezet voor ‘een jaarlijks eendaags liefdadigheidsfonds’.

Trend

Sanne Rademaker van de Nierstichting ziet een trend in de goede doelen-lopers: ‘’Je ziet dat steeds meer mensen echt actiefs iets willen doen, zoals een marathon rennen, in plaats van zomaar alleen geld doneren. Dan helpt het ook als je iemand kent, en om dan daarvoor vervolgens in actie te komen‘’ vertelt Rademaker, ‘’Ook zien wij dat het vooral de jongere doelgroep is die een voorkeur heeft om ‘in actie komen’ voor ons.’’

‘’Je ziet dat steeds meer mensen echt actiefs iets willen doen, zoals een marathon rennen‘’

Lise de Matter (18) uit Veldhoven gaat komend weekend voor het eerst de halve marathon van Eindhoven rennen. Zij is ook één van de mensen die gaat rennen voor een goed doel. Lise gaat namelijk geld ophalen voor de Nierstichting: