In twaalf gemeenten komt een nieuwe bibliotheek of extra financiële steun voor de bestaande bibliotheken. Het kabinet besteed de komende jaren 3 miljoen euro aan de bieb in die gemeenten. Maar gaan we nog wel naar de bibliotheek om een boek te lenen?

Met de 3 miljoen euro die het kabinet uitgeeft, worden zes nieuwe bibliotheken geopend. De andere zes gemeente krijgen financiële steun. Het gaat om de gemeenten Medemblik, Montfoort, Molenlanden, Noardeast-Fryslân, Heeze-Leende en Sluis (nieuwe bieb) en Aa en Hunze, Nijkerk, Tholen, Zutphen, Bergeijk en Leudal (extra steun).

Irma Huis In ’t Veld, adviseur communicatie uit Leudal, is positief gestemd dat er geld vrijkomt om bibliotheken in de gemeente te behouden. ‘’Het levert een bijdrage aan de maatschappelijke samenleving. Dus het extra geld om de bibliotheken in stand te houden, stimuleren wij heel erg.’’

Leesgedrag onder jongeren

Jongeren zijn de afgelopen jaren minder gaan lezen. In de leeftijdscategorie van 3 tot 19, lazen ze in 2015 dagelijks 10 minuten. Twee keer zo weinig als de 23 minuten in 2013, zo blijkt uit onderzoek van Wennekers, De Haan & Huysmans.

Volgens Irma Huis In ’t Veld gaat het niet alleen maar om het lenen van een boek en het lezen ervan. ‘’Het is ook een plek voor persoonlijke ontwikkeling. Mensen kunnen bijvoorbeeld samen in gesprek gaan over een bepaald thema. De bibliotheek is een bindingsmiddel voor de samenleving.’’

Digitalisering

Volgens Ron Lavrijsen, projectleider gemeente Heeze-Leende, heeft de opkomst van digitalisering ervoor gezorgd dat de oorspronkelijke rol van de bieb aan het veranderen is. ‘’De bibliotheek van vroeger is voor sommigen niet meer nodig. Waarom zouden ze nog boeken lenen als je ze ook online kan lezen?’’

Toekomst

De bibliotheek heeft een andere toekomstrol volgens Ron Lavrijsen. ‘’De kracht van de bibliotheek is de kennis op een objectieve manier bij inwoners kunnen brengen. De nieuwe bibliotheek moet meer een informatiecentrum worden, maar ook een plek voor ontmoetingen en debat.’’