Door: Anouk Zegers

De drug ketamine wordt steeds populairder onder jongeren. Voornamelijk op afterparties van festivals of feesten wordt het middel er bij gepakt. En dat is niet zomaar, want de effecten ervan laten je vooral slap en zwaar voelen. Wat maakt ketamine interessant voor jongeren?

Ketamine is van oorsprong een middel dat gebruikt wordt om paarden te verdoven voor een operatie. Dat verdovende gevoel ervaren mensen ook nadat zij het goedje gebruikt hebben. Merel Groot (19), is ketaminegebruiker en legt uit wat het met je lichaam doet. ‘’Je gaat er gek van doen. Als je bijvoorbeeld probeert te lopen dan ziet het er niet uit, terwijl je in je hoofd denkt dat het wel heel goed gaat’’, beschrijft ze. ‘’Dat levert vooral veel lol op.’’

Uit cijfers van de nieuwe Monitor Drugsincidenten (MDI), blijkt dat op EHBO’’ aandeel incidenten met ketamine van 2,7 procent in 2009 naar 8,2 procent in 2017 steeg. ‘’Ikzelf gebruikte het vijf jaar geleden voor het eerst, toen was het nog niet zo bekend’’, vertelt ze. ‘’Maar door de jaren heen zijn steeds meer vriendengroepen het gaan gebruiken. Zelfs door mensen die altijd zeiden dat ze geen behoefte hadden aan dat spul.’’

Merel denkt dat de toename van ketamine-gebruik komt doordat mensen nieuwsgierig worden door het anderen te zien gebruiken. ‘’Het ziet er best grappig uit, omdat je lichaam niet meer normaal functioneert. Daardoor zijn mensen benieuwd hoe dat bij hunzelf voelt en willen ze het ook een keer doen.’’

Een echte party-drug is ketamine niet, omdat je er geen kick van krijgt. Het is dan ook een minder geschikte drug om op festivals en feesten te gebruiken, volgens Merel. Toch heeft ze dit wel een keer gedaan. ‘’Ik ben op dat festival op een gegeven moment maar ergens gaan zitten spacen, maar feesten zat er niet meer in. Daar was mijn lichaam te zwaar voor’’, legt ze uit. ‘’Vanaf dat moment hebben mijn vriendengroep en ik besloten dat we keta gewoon lekker op de afterparties gebruiken, waar het wat rustiger is.’’