Youri Hoogewoning (19), initiatiefnemer van het Facebook evenement ‘Tikkie sturen naar Mark Rutte!’, noemt zichzelf een van de slachtoffers van het leenstelsel. De student valt namelijk tussen het afschaffen en het herinvoeren van de basisbeurs.

Stijging
Sinds de invoering in 2015 zijn jongeren steeds meer gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. In dat jaar was de studieschuld 12,7 miljard euro, nu is het bedrag opgelopen tot 19,3 miljard euro. Een stijging van meer dan 50%.

Tikkie naar Mark Rutte
Hij deelde zijn sterke mening op Facebook, onder een bericht van SP met als tekst: ‘Even een tikkie sturen naar Rutte’. Massaal werd hierop gereageerd en zo ontstond het online evenement ‘Tikkie naar Mark Rutte’. ”Ik ben gaan zitten met de landelijke studentenbond want er moet iets gaan veranderen aan het leenstelsel”, vertelt de student aan de telefoon. Wat er precies moest veranderen, wist hij niet te zeggen. ”Natuurlijk zou het ideaal zijn als mijn lening werd kwijtgescholden, maar laten we realistisch blijven”.

Youri leent zelf tot ongenoegen een bedrag van 500 euro (exclusief collegegeld). Dat is minder dan een gemiddelde student. Waar wordt het geld aan uitgegeven?

Loading...

Loading…