Aedes, de branchevereniging voor woningcorporaties, stelt voor dat incassobureaus, zorgverzekeraars en de Belastingdienst niet langer voorrang krijgen bij het innen van schulden. Anders komen de huurders met schulden volgens Aedes nooit uit de problemen. Hoe groot is deze belemmering bij starters met een studieschuld?

Kopers
Volgens Katinka de Graaf van Financieel adviesbureau Hyppe wordt het steeds lastiger voor starters met een studieschuld. “Zeker met de toenemende huizenprijzen is het erg lastig voor starters om met hun studieschuld een grote lening af te sluiten. Veel starters gaan tegenwoordig op zoek voor financiële hulp binnen hun familie in de vorm van een schenking. Hierdoor gaat een lening afsluiten net iets makkelijker.”

Huisuitzetting
Voor huurders is het door de schulden lastig om de huur rond te krijgen. Naar aanleiding van een enquête van Aedes onder 170 woningcorporaties bleek dat vorig jaar drieduizend huishoudens zijn overgegaan tot huisuitzetting. Aedes voorzitter Marnix Norder stelt in het persbericht: “Omdat het Rijk en de Belastingdienst nog steeds voorrang krijgen bij het innen van schulden, komen deze huurders nooit uit de problemen. Een dak boven je hoofd is in die situatie belangrijker dan een boete of een bekeuring.”