TILBURG- Het middelbaar-en basisonderwijs in Nederland moet op de schop, zo stelt adviesgroep Curriculum.nl. Er zou meer aandacht moeten komen voor ‘burgerschap’ en ‘digitale geletterdheid’, zo stelt de uit ongeveer 150 leraren en schoolleiders opgemaakte groep.

‘’Nederland heeft momenteel de meest ongemotiveerde leerlingen ter wereld, terwijl wij toch erg goed onderwijs hebben’’, zo vertelt de voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS)Pieter Lossie. Inmiddels is de huidige verplichte lesstof al dertien jaar oud en zowel politici als leraren vinden dat het zeer verouderd is.

Maar een verandering in het onderwijs komt er niet zomaar, zo weet ook Lossie.‘’Het is niet de bedoeling dat bijvoorbeeld burgerschap en digitale geletterdheid echt aparte vakken gaan worden, maar deze onderdelen gaan meegenomen worden in de huidige onderdelen. Zo kan burgerschap meegenomen worden in een les maatschappijleer. Op deze manier sluit de stof aan op de wensen van de leerlingen.’’

Er is al enige kritiek op het plan ontstaan, omdat leraren bang zijn voor nog meer werkdruk. Ondertussen is het adviesplan is aangeboden aan minister Slob van onderwijs, het is nog niet zeker. Wat hij hiermee gaat doen en of de plannen ook daadwerkelijk in de praktijk gaan worden toegepast.