Tegenwoordig is het bij elke wedstrijd van Willem II een groot feest. De club heeft zelfs de meeste uit-supporters van Nederland, naast de drie topclubs. In de ‘Kingside’ zit de harde kern die over de jaren is uitgegroeid tot een grote massa. De Kingside komt steeds voller te staan, ondanks de niet altijd even goede prestaties van de club. Wat ooit ‘Stilburg’ werd genoemd, wordt nu gehoord. Komt dit door de Brabantse gezelligheid of echte prestaties?

 Toen

Willem II, het was een wat chique, traditierijke familieclub. ‘Stillem II’ was de gegeven bijnaam, door de rivaal NAC waar het al decennia bruist op de tribunes. ‘Moet je naar Tilburg? Of bedoel je Stilburg?’ Willem II degradeerde in 2011 en 2013 terug naar de Jupiler League. Vertrouwen in zowel de club als de spelers verdween bij de supporters. De ploeg, dat in 1999 nog met verzorgd voetbal de Champions League had bereikt, ging ten onder.

Seizoen 2014-2015 begon trainer Jurgen Streppel met een ploeg die volgens hem de potentie had om rechtstreeks in de Eredivisie te blijven. Dit is ook gebeurd. Het zou echter afgaande op de prognoses van voebalprominenten, wel een hele klus worden. Het tegendeel was bewezen.

Familiegevoel

Op dit moment draagt Willem II de meeste uit-supporters van Nederland, naast de drie topclubs PVS, Ajax en Feyenoord. Het bijzondere is dat Willem II de enige club in Nederland is, waar de uitwedstrijden niet door de club zelf geregeld worden, maar door supportersgroepen zelf.

Max van Wijnen (19), heeft al jaren geen wedstrijd gemist: ‘’Supporters vinden het nooit saai en komen niet eens voor het voetbal, maar voor de gezelligheid. Er hangt een soort ‘familiegevoel’ op de tribune, waarbij iedereen het gevoel heeft dat de supporters ook iets aan prestaties kunnen doen.’’ Ook worden sfeeracties, zoals spandoeken, vlaggetjes en confetti vaker ingezet. ‘’De jongens van Tifosi Tilburg – een groep supporters die de sfeerattributen in het stadion verzorgen – zijn vaak weken bezig met het voorbereiden van de sfeeracties en ze pakken steeds groter uit.’’, aldus van Wijnen.

Enorm spandoek bij de bekerfinale 2019 Ajax – Willem II

Er wordt onderling dus veel geregeld bij de club. Jasper de Kok (24) organiseert van alles bij de Kingside, wat de mensen nog hechter maakt: ‘’Mijn doel is zoveel mogelijk supportersgroepen samenbrengen en samenhouden. Daarnaast houd ik veel sociale media bij, wat ook een grote factor van verbintenis is.’’

Mindere tijden

‘’Mindere prestaties van Willem II, spelen naar mijn mening geen negatieve rol in het aantal supporters. Juist in slechte tijden zijn de aantallen verdubbeld. Mensen zagen in dat het belangrijk was de club in goede en vooral slechte tijden te steunen. Ik weet zeker dat op het moment het nog een keer dreigt mis te gaan, de support alleen maar fanatieker wordt.’’, gaat Jasper door.

Het is zo dat het aantal echte fanatiekelingen op de Kingside de afgelopen jaren enorm is toegenomen: ‘’Toch blijft het wel een feit dat voornamelijk vrouwen en jongeren het zien als een indrinkplaats voor het stappen, in plaats van een echte fanatieke zijde. Ongeveer 90% staat daadwerkelijk achter de club en 10% interesseert het niets wat er op het veld gebeurd.’’