We zagen oud-snowboarder Bibian Mentel al in Dancing With The Stars op de dansvloer met haar rolstoel. Maar hoe doet ze dit nou? Rolstoeldans-instructrice Margriet de Lange vertelt over de ins & outs van deze bijzondere sport.

 Rolstoeldansen is een sport die beoefend wordt door mindervalide of invalide mensen. De sport kan verschillende vormen aannemen en in wedstrijden wordt vaak gevarieerd. De term ‘combi-dansen’ wordt gebruikt als een rolstoelpartner danst met een staande partner (zoals Bibian Mentel met haar partner in DWTS). ‘Duo-dansen’ is wanneer beide dansers in een rolstoel zitten, bij de vorm ‘formatie-dansen’ bewegen alle dansen synchroon en tot slot het ‘solo-dansen’.

Precieze bewegingen

‘’Vijf minuten dansen in een rolstoel en je bent al van onder tot boven nat van het zweet. Er worden veel spieren gebruikt, zoals in iedere andere reguliere sport’’, vertelt Margriet de Lange. Verder werken rolstoeldansers aan hun coördinatie, uithoudingsvermogen en mobiliteit. ‘’Het is een sport waar veel precieze bewegingen aan te pas komen. Je hoeft ook maar één spiertje verkeerd te bewegen en er kan al iets misgaan in de beweging van de rolstoel. Die technieken heb je niet binnen een week onder de knie, daar moet je wel wat langer voor trainen.’’

 Tijdens competities wordt gelet op de techniek en de danspassen. De Lange: ‘’Het moet er leuk uitzien, maar naar de kleding van de dansers wordt niet gekeken. Mensen met een beperking kunnen niet altijd dure kleding aanschaffen, omdat zij veel geld opzij moeten zetten voor andere dingen. Bij het jureren gaat het dan wel alleen om het dansen en dat zie ik als iets positiefs.’’

Kritiek

Bibian Mentel ontving een hoop kritiek sinds haar deelname aan het dansprogramma, maar ook het concept van het rolstoeldansen zélf werd bekritiseerd. Sommige kijkers vinden de rolstoel niet thuishoren in de danswereld. De instructrice merkt er zelf niet veel van: ‘’Er is altijd wel kritiek, in iedere sport krijg je ermee te maken. Gelukkig hoor ik dit bij rolstoeldansen niet vaak, wat natuurlijk erg fijn is.’’