Urban Sports worden steeds populairder. Niet alleen onder jongeren want ook steeds meer gemeentes hebben interesse in deze sporttak. De provincie Brabant heeft hier een ambitieplan voor opgesteld in samenwerking met de vijf grootste gemeenten.

Urban sport is een verzamelnaam voor sporten die ontstaan zijn op straat. Denk aan skateboarden, freerunnen, inline skaten of BMX-en. De basis hiervan ligt in urban culture, dit is de eigen cultuur die jongeren in de grote steden ontwikkelden.

Sport van de straat
‘’Omdat urban sports oorspronkelijk van de straat afkomen, ligt de drempel laag. Iedereen die mee wil doen, kan mee doen’’, vertelt Mike Dobber. Hij is directeur van cultuurfabriek Hall of Fame in Tilburg, hieronder valt het Ladybird skatepark. Hij behoort tot de betrokkenen van het ambitieplan. Hij vertelt dat door een financiële crisis van tien jaar geleden gemeenten minder te besteden hadden aan sport, als reactie daarop zijn sporten en vermaak meer richting de straat verschoven. Deze sporten kunnen vaak ook indoor uitgeoefend worden, in Brabant kan dit in verschillende steden.

Samen met de populariteit steeg ook de acceptatie voor de sport. Zo worden skateboarden en breakdance sinds dit jaar erkend als een Olympische Sport. ‘’Je kunt het toetreden van skateboarden als Olympische sport zien als het volwassen worden van urban sports en de skateboardsport. De populariteit van urban sports neemt duidelijk toe’’, vertelt Dobber.

Toekomst
De provincie Noord-Brabant gaat investeren in urban sports. Speerpunten van het ambitieplan urban sports en culture Brabant zijn het organiseren van top urbansport-evenementen, het realiseren van een aantal top urbansport centra en het organiseren van urban sportactiviteiten in wijken en buurten. Door meer urban sports plekken te creëren, worden de mogelijkheden voor evenementen ook vergroot. De provincie hoopt in de toekomst belangrijke urban sportwedstrijden te mogen organiseren.