De coalitie (CDA, D66, en CU) wil dat er in 2022 statiegeld op blikjes komt. Hiermee willen zij dat er minder blikjes tussen het zwerfafval komt. Op initiatief van ChristenUnie (CU) komt er volgende week een motie in de Tweede Kamer te liggen met deze wens.

Aanleiding is dat het aantal plastic flesjes en blikjes tussen het zwerfafval in het eerste halfjaar van 2019 is toegenomen. “We geven het bedrijfsleven nog één kans om het zelf voor elkaar te boksen, maar bereiden de invoering van statiegeld op blik al voor”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber tegen RTL-Nieuws.

Recycling Netwerk blij met plan

Persvoorlichter Tom Zoete van het Recycling Netwerk is een voorstander van het plan: “Het statiegeld onder de aandacht brengen is een goede zaak, het lijkt de enige maatregel die echt werkt.” Zelf heeft Recycling Netwerk ook actie gevoerd tegen het blikzwerfafval: “De laatste actie was eind september, samen met veehouders omdat zij geconfronteerd werden met schade van blikscherven bij koeien.”

“Gelukkig gebeurt er nu wat in de Kamer. Volgende week wordt er een motie ingediend door de CU.” Of het jammer is dat er nu pas beweging komt in de zaak vindt Zoete niet relevant: “We zijn blij dat het wordt opgepakt. Het belangrijkste is dat er nu wat gebeurt. Je kunt niet terug in het verleden.”

Ingrijpende maatregel

Miranda Boer van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is nog geen voorstander van dit plan: “Dit is een erg ingrijpende maatregel. Wij zijn natuurlijk geen voorstander van zwerfafval, maar wij denken dat het wordt veroorzaakt door een beperkte groep.” Zij denkt dat dit meer een mentale kwestie is en ze is bang dat een grote groep nu de dupe wordt van een kleine groep die alles op straat gooit. Of het plan haalbaar is kan ze nog niet zeggen: “Er zijn natuurlijk veel blikjes en flesjes in omloop, maar we moeten eerst kijken wat de secretaris in de Kamer voorstelt.” “Of de blikjes in elke supermarkt ingeleverd kunnen worden ligt ook aan wat de Kamer voorstelt.” Sluit Boer af.