Tilburg – Turkije viel afgelopen woensdag Noordoost-Syrië binnen. Het land voert oorlog met de YPG, de Syrisch-Koerdische militie in die regio. De Koerden in Nederland zitten met spanning voor de tv.  Volgens Peshrew Hasan, vicevoorzitter van de Nederlandse tak van de Democratische Koerdische Partij, veroorzaakt Turkije een humanitaire ramp.

Peshrew Hasan vindt de situatie in Noordoost-Syrië ernstig: “Er zijn inmiddels al elf burgerslachtoffers gevallen en al meer dan honderdvijftigduizend mensen uit zeven steden zijn op de vlucht. Dit zijn voornamelijk kinderen, vrouwen en oude mensen. Zij hebben geen eten en drinken. Ik ben bang dat de situatie escaleert in een humanitaire ramp.” Turkije zegt een veilige zone te willen creëren langs hun grens zodat de Syrische vluchtelingen, die zich momenteel in Turkije begeven, zich in deze zone kunnen vestigen. De zone loopt tot dertig kilometer Syrië in en bevindt zich langs de hele grens van Syrië en Turkije.

Nederland
De minister van buitenlandse zaken, Stef Blok, riep afgelopen woensdag de Turkse ambassadeur op het matje. Blok heeft tijdens dit gesprek tegen hem gezegd dat Nederland de aanval van Turkije op de Koerden afkeurt. Zaterdag 12 oktober vindt zich de eerste officiële demonstratie van de Koerden over dit onderwerp plaats, Hasan: “De Nederlandse Koerden zijn allemaal erg verdrietig. We kunnen niks doen behalve onze stem laten horen tijdens de demonstraties. We roepen Nederland en andere landen op om ervoor te zorgen dat Turkije de aanval staakt.”