Afgelopen woensdag is het jaarlijkse DAM-X evenement van start gegaan. Voor de vijfde keer op rij wordt deze georganiseerd rondom het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen. Het enthousiasme bij zowel de organisatie als de surfers ligt hoog.

Door: Tonya van Tol

Het Nederlands Kampioenschap Freestyle is nog maar net voorbij en het Europees Kampioenschap komt direct om de hoek kijken bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Van 9 tot en met 13 oktober staat het in teken van windsurfen, muziek en topsport.

De wind belooft veel spektakel 

De weersomstandigheden zijn top. ‘De wind is nog nooit zo sterk geweest, op het DAM-X evenement, als nu. Het belooft weer een topeditie te worden.’, vertelt Rick Jendrusch (marketing & eventsmanager bij Zeil en Surfcentrum Brouwersdam. Voor het publiek is de regen misschien iets minder maar daar zijn ze op voorbereid.

Jendrusch informeert verder: ‘We zijn vijf jaar geleden redelijk klein begonnen met het DAM-X evenement. Elk jaar proberen we er een stapje bij te zetten, dit doen we onder andere ook op onze online platforms. Ter voorbereiding zijn er tenten ingeslagen en met een grote hoeveelheid aan werknemers en stagiairs staan we paraat om een mooi evenement neer- en voort te zetten.’

De surf- topsporters zijn aanwezig

Nick van Ingen, Nederlands Kampioen freestyle windsurfen is ook ter plaatse: ‘Na mijn laatst behaalde podiumplaats moet ik mezelf weer bewijzen. Ik heb nu al zin om vette tricks te laten zien aan iedereen.’

Het surfwereldje is relatief groot maar toch kent iedereen elkaar. ‘De surfers houden continu contact, aan de andere kant van de wereld of niet. Iedere wedstrijd is het weer super om elkaar te zien.’, aldus van Ingen.

Het doel

Het voornaamste doel van Brouwersdam is het bereiken van een groot, divers publiek. Het is een internationaal evenement waar veel bezoekers op afkomen. Jendrusch licht dit doel toe: ‘Doordeweeks is er een lager aantal aanwezigen dan in het weekend. We hebben afgelopen woensdag, de eerste dag van DAM-X, zo’n 750 bezoekers ontvangen. Na twee- en een halve dag zitten we rond een aantal van 2000 en we werken naar de 10.000 toe.’

DAM-X  betrekt de toeschouwers 

Gedurende DAM-X wordt rekening gehouden met de toeschouwers, hiervoor is een groot recreatief spektakel uitgezet. Buiten de eettentjes, winkeltjes, podia en de feesten die voor iedereen toegankelijk zijn is er meer.

De bezoekers konden zich al vanaf begin september inschrijven voor DAM-X. Deze inschrijving kostte een aantal tientjes en het volgende zit er inbegrepen: Een surftraining op 11 oktober, toegang tot een BBQ buffet, entree voor de Dam-party of een waterjump ticket, een goodiebag en allerlei goodies van verschillende merken.

Op zondag 13 oktober sluit Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam het vijfdaagse evenement af tussen 16:00 en 18:00. In deze tijd maakt het bekend wie de titel van Europees Kampioen Freestyle windsurfen heeft veroverd.