TILBURG- De energieleveranciers die groene stroom verkochten zonder over de juiste papieren te beschikken, worden in eerste instantie niet met harde straffen aangepakt. Op dit moment zal het blijven bij een tik op de vingers en compensatie van de groene stroom. Zo laat een woordvoerder van de Autoriteit, Consument en Markt (ACM) weten. 

Een op de tien
Eerder vandaag kwam het bericht naar buiten dat één op de tien energieleveranciers die groene stroom verkochten, dat deden zonder daarvoor juiste documenten in handen te hebben.
Het zou hier echter niet gaan om opzettelijke fraude. ‘’Het gaat hier meer om een discussie wanneer iets telt als groene stroom’’, zo vertelt Jeroen Nugteren, woordvoerder van de ACM.  

Aansprakelijkheid
Een geldboete volgt vooralsnog echter niet. ‘’Wij voeren elk jaar controles uit bij energieleveranciers. Enkele maanden geleden zijn wij achter de situatie rondom de groene stroom gekomen, wij hebben toen de leveranciers waar het om gaat erop aangesproken en sindsdien is het niet meer voorgekomen’’, aldus
Nugteren. 

Vervolg
Toch is het niet zo dat de betrokken bedrijven er zonder een echte maatregel van af komen. ‘’Een bedrijf mag nu dan minder stroom als groen wegboeken, ook als ze evenveel groene stroom produceren als voorheen’’, vervolgt
Nugteren. Dit betekent dat als een denkbeeldige leverancier dus voorheen beweerde 30% groene stroom op te wekken terwijl dat eigenlijk 25% was, deze leverancier nu nog maar 20% mag wegboeken terwijl ze dezelfde 25% opwekken. ‘’Er kunnen in de toekomst altijd nog maatregelen worden genomen mochten deze bedrijven hun gedrag niet aanpassen.’’