Tientallen mensen verzamelden zich op het Binnenhof in Den Haag om actie te voeren tegen het regime in Iran en de banden van Westerse landen met het land uit het Midden-Oosten. 

De demonstranten confronteerden geïnteresseerden met de gebeurtenissen in Iran; zo hingen er stroppen met rozen, waren er nieuwsartikelen te zien van gruwelijke gebeurtenissen en was er een boek met een honderdtal aan namen te zien van slachtoffers van het strenge regime. De nieuwsredactie sprak met een aantal aanwezige mensen.

Een man met een foto van zijn vermoorde zus

Gevaarlijk regime

Predikant Rob Roosenboom stelt dat er veel mis is in het land. “Het is mensonterend: politieke gevangenen, het gebrek aan democratie en de doodstraf. Helaas ben ik er niet toegelaten, maar ik ben wel geweest in Irak en andere buurlanden om mensen te steunen als predikant.” Hij stelt dat er tijdens het regime Rohani, al veel mensen zijn vermoord.

Rob Roosenboom

Iran de vader van Isis

De mensen willen graag hun stem laten horen. Zij vinden dat Nederland niet meer moet handelen met Iran. Mehdi Kermani, lid van de jongerenvereniging van Het verzet van Iran, vindt dat mensen hun stem moeten laten horen: “De afgelopen jaren was het beleid van de Westerse landen om samen te werken met Iran, zodat de meest extremistische trekjes konden worden gladgestreken.” Hij stelt dat dat niet gelukt is en nooit gaat lukken: “Stel je voor dat je handel gaat drijven met Isis, denk je dan dat ze minder extreem worden? Nee, natuurlijk niet.” Hij ziet Isis als extremistische gestoorden, net als Iran.

“Sterker nog: Iran is de vader van Isis.” Mensen die terrorisme bestuderen weten dit, stelt hij. Veertig jaar geleden was er een piek in terrorisme omdat er een extremist de macht kreeg in een land. “Isis streeft een land na. Ze hadden geen grenzen en wapens. Zij zijn bruut, Iran is bruut én heeft de grenzen van een land en een monetair systeem.” Hij vertelt dat Iran chaos heeft veroorzaakt in Irak, Syrië, Jemen en dat ze Saoedi Arabië hebben aangevallen. “Wanneer zeggen wij als Nederlanders: genoeg is genoeg?! Wij gaan niet meer met ze handelen, wij gaan niet meer met ze praten.”