Het kunstschaatsen in Nederland is niet meer wat het ooit geweest is. Voormalig Nederlandse topschaatsers Joan Haanappel en Sjoukje Dijkstra werken met een nieuwe lichting kunstschaatsers aan één doel: de Olympische Spelen van 2022. 

Kunstrijden is de oudste, maar ook de grootste Olympische wintersport. In 1908 stond de sport al op het programma van de Spelen. Kunstrijden wordt in maar liefst 58 landen beoefend en EK’s, WK’s en Olympische Spelen worden door honderden miljoenen fans wereldwijd bekeken. Internationaal is kunstrijden erg groot, maar in Nederland wordt de sport ondergesneeuwd  door het hardrijden.

Joan Haanappel   

Joan  Haanappel (78) is voormalig Nederlands kunstschaatser en won driemaal een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen. Daarnaast stond zij tweemaal op de Olympische Winterspelen in 1956 en 1960.

Haanappel blikt terug op haar succesperiode: ‘’Nederland was razend enthousiast over het kunstrijden destijds. Wij kwamen dan terug van een Europees Wereldkampioenschap, en dan stond Schiphol zwart van de mensen. Met het Wilhelmus op de achtergrond. Eigenlijk net zoals het voetbal nu is. Het was echt razend populair‘’, vertelt de oud-schaatser : ‘’Ik kan het mezelf eigenlijk nauwelijks meer voorstellen, maar het is wel écht gebeurd.‘’

Video van voormalig kunstrijder Joan Haanappel in 1959 op de Europese Kampioenschappen in Davos, Zwitserland. 

‘’Nederland was razend enthousiast over het kunstrijden destijds.‘’

Samen met Olympisch kampioen Sjoukje Dijkstra zorgden de twee schaatslegendes voor successen in de kunstrijsport voor Nederland. Nu strijdt het tweetal voor nieuwe gloriedagen van kunstschaatsers middels hun stichting.

Werken naar wederopbloei

Met de stichting ‘Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland’ probeert Haanappel het kunstrijden sinds 2010 in Nederland weer groot te maken. De stichting stimuleert de sport in de algemene zin en richt zich in het bijzonder op jong aanstormend talent.

Haanappel richtte de stichting zelf op, omdat de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) nauwelijks geld in het kunstrijden steekt: ‘’In het begin was het moeilijk. We moeten van beneden weer helemaal naar boven klimmen. Er is ook geen moeilijkere sport dan kunstrijden. Denk aan een drievoudige sprong, viervoudige sprong  en dan ook nog muzikaal en balletachtig. Dan vervolgens een hele moeilijke  pirouette met zes verschillende houdingen, en dan vervolgens weer een moeilijke sprong. Deze sport is echt van een ander niveau. Turnen is ook moeilijk, maar deze kinderen staan ook nog op een klein stukje metaal op ijs.‘’

Joan Haanappel ziet het voor haar sport positief in: ‘’We hebben een paar hele goede talenten die het internationaal ook heel erg goed doen. Dat is natuurlijk lang niet zo geweest. Zo is er een junior die naar de Junior Grand Prix gaat. Of er is iemand die naar de middenmoot mag voor 18 jaar terwijl die gene nog geen 18 is. Dat soort successen zijn mooi en daar bouwen we op.‘’

Olympische Winterspelen 2022

‘’De Olympische Winterspelen van 2022 is echt ons doel en dat zou nu haalbaar moeten zijn. Wij hebben vier gevaardigde die ongeveer allemaal dezelfde leeftijd zijn, jongeren rond de 14 à 15,  die tegen elkaar op gaan boksen en dat stimuleert weer. Dat gaat natuurlijk succes brengen.‘’

Haanappel is er zeker van: ‘’Het gaat gebeuren. De mensen zullen er straks niet meer om heen kunnen.  Daar werken we aan.‘’