Reis mee! Dat is het thema voor de Kinderboekenweek 2019. Dit jaar wordt de ‘week’ al weer voor de 65ste keer georganiseerd en loopt van 2 tot en met 13 oktober. Het kinderboekgeschenk ‘Haaientanden’ is geschreven door Anna Woltz. In de komende week worden in dit bericht verschillende stukken geplaatst over dit evenement. In Eindhoven zijn er kinderboeken geschreven over belangrijke lokale gebouwen. Hessel Rippe heeft het meest recente boek, dat gaat over de Witte Dame, geschreven.

Door: Juliët Meulendijks

De Sprietjes van Fielie

Door: Joëlle Jochems en Anouk Zegers

André Kuipers leest voor

Door: Sarita Schneider

Geschiedenis
In 1954 werd voor de eerste keer de Kinderboekenweek georganiseerd. Sindsdien wordt de 10-daagse week ieder jaar in oktober gehouden ter promotie van het Nederlandse kinderboek. Om het lezen te stimuleren krijgen kinderen tijdens het evenement een cadeau bij een aankoop van een boek. Het eerste geschenk was een poster van een clown. Al snel werden de posters vervangen voor andere dingen. Een spelletje, een bouwplaat, een poppenkast en een mobile; het kwam allemaal voorbij. Vanaf 1962 krijg je een klein boekje erbij. De eer was aan Hans Dijkhuis om het eerste boekgeschenk te schrijven: Keesje Kruimel.
De gift van dit jaar is Haaientanden. Het gaat over een meisje Atlanta die in 24 uur het IJsselmeer wil rondfietsen.

Thema
Sinds 1962 heeft de week ieder jaar een ander thema. De eerste drie thema’s waren de namen van het kinderboekenweekboek. Vanaf 1965 wordt er ieder jaar speciaal een thema bedacht. Dit jaar is het thema Reis mee! waarbij voertuigen centraal staan.

Morgen leest André Kuipers voor in de Lochal in Tilburg en wij zijn erbij. Stay tuned!