De regenboogvlag wappert vandaag door heel Nederland. Het is namelijk de 10eeditie van de Coming-Outdag. Deze dag richt zich speciaal op het openlijk uitkomen van jongeren. Uit onderzoek van COC Nederland blijkt dat één op de drie jongeren aangeeft nog steeds problemen te hebben met het uiten van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.  

 

Jongeren

LHBTQ-jongeren voelen zich lang niet altijd prettig op school, dit blijkt uit het onderzoek. ‘Dit wordt niet altijd opgemerkt door de schoolleiding.’ Dat is niet zo gek, volgens Janna Driessens van COC Nederland. ‘Als LHBTQ-jongeren in de kast blijven, krijgen schoolbesturen ook niet het signaal dat er wat moet gebeuren.’

 

Gender Sexuality Alliance

Door het organiseren van een Coming-Outdag kunnen scholen laten zien dat ze solidair zijn naar deze leerlingen. Maar ook om aan te geven dat de school een veilige omgeving voor de jongeren is. GSA (Gender Sexuality Alliance) is een groep van middelbare scholieren die zich inzet om acties te organiseren op school, om zo te laten zien dat de school een veilige omgeving is. Zo’n 80 procent van de middelbare scholen heeft een GSA.

In het geval dat dat de schoolleiding tegen de Coming-Outdag is, biedt COC Nederland ondersteuning aan de GSA’s. ‘Wij helpen de GSA dan met het contact nemen met de schoolleiding, om te kijken hoe ze zo’n actie kunnen opstarten.’, aldus Driessens.

Viering

Anders dan de Gay Pride en Roze Zaterdag, vindt op Coming-Outdag geen grote centrale viering plaats. In plaats daarvan wordt er in het bijzonder gefocust op scholen en jongeren. Wel worden er op kleine schaal verschillende activiteiten georganiseerd rondom het onderwerp uit de kast komen. Zo worden scholen volgehangen met kleine regenboogvlaggetjes en worden er regenboogtaarten gebakken onder leiding van de GSA. Daarnaast worden er in veel gemeenten regenboogzebrapaden aangebracht.