Het voorschrijven van zware pijnstillers wordt aangescherpt. Dat werd gisteren bekend gemaakt door minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport. De zware pijnstillers worden steeds vaker onnodig gebruikt en werken verslavingsgevoelig. Het doel van de nieuwe maatregelen is het groeiende gebruik van het medicijn tegen te gaan.

Maatregelen
Minister Bruins, die al eerder dit jaar waarschuwde over het toenemende medicijngebruik, komt met nieuwe maatregelen. Zo werd vrijdag de website: www.opiaten.nl gelanceerd. Deze website geeft informatie over de geneesmiddelen, met als doel kennis en bewustwording te stimuleren. Verder worden de regels in de zorg aangescherpt en zijn er afspraken gemaakt over het voorschrijven van deze medicijnen. Ook heeft Minister Bruins heeft een speciale groep experts ingesteld om illegale handel in opioïde pijnstillers te onderzoeken en te bestrijden.

Zorgelijk
Apotheker Jos Lüers werkt zelf ook regelmatig met het medicijn. Hij is zeer te spreken over de nieuwe maatregelen: ‘’Ik ben het absoluut eens met deze nieuwe ontwikkelingen. Door de jaren heen is het aantal gebruikers steeds meer gaan groeien en inmiddels maken meer dan 1,2 miljoen Nederlanders gebruik van het medicijn. Dat is zorgwekkend veel. In de apotheek zie je ook dat je veel chronische gebruikers van dit soort pijnstillers hebt. Dat is zorgelijk, want je moet echt je best doen om er weer vanaf te komen. Eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol werken voor heel veel patiënten net zo goed als opiaten. In veel situaties is het helemaal niet nodig om deze zware pijnstillers te geven, maar kan je met paracetamol voldoende pijnstilling krijgen,’’ aldus Jos Lüers.