Afgelopen week werd de nieuwe PlayStation 5 officiëel gepresenteerd. De console verschijnt eind 2020 op de markt. De nieuwe console biedt volgens deskundigen net even meer dan zijn voorganger.

“De fans gaan in ieder geval grote vooruitgang zien”, meent Jan Johan Belderok, gamejournalist bij Power Unlimited en Gamekings. “Het worden kortere laadtijden, meer spelers in één server én betere graphics.” De grootste vooruitgang zit hem in het streamen van games via de PS Now. Hiermee kunnen spelers hun games live uitzenden. “Maar of de gamers daar massaal klaar voor zijn is maar de vraag”, voegt Belderok toe.Len Mariken schrijft over tech en games voor het NRC. Zij denkt dat Sony vooral een degelijke opvolger voor de PlayStation 4 oplevert. “Dat is tot nu toe altijd hun kracht geweest. Ik geloof dat we een PlayStation kunnen verwachten die visueel ook veel sterker is dan haar voorganger.” Volgens Mariken is die stabiele koers een typisch aspect van Sony. “Waar concurrenten gekke bokkesprongen maken verwacht ik niet dat Sony dat zal doen.”

Minimale verschillen
Beiden zijn het er over eens dat de verschillen tussen de PlayStation 4 en 5 minimaal, maar wel merkmaar, zullen zijn. Zo meent Belderok dat de games vooral gemakkelijker gaan spelen.“Het is een kleine stap dit keer. De overgang tussen de PlayStation 2 en 3 was veel groter bijvoorbeeld. Dat grote verschil zal er ditmaal niet zijn.” Mariken meent dat het verschil hem vooral in de kleine, subtiele zaken gaat zitten. “Denk aan schaduw en licht die door de verbeterde techniek er natuurlijker uit gaan zien of een groter aantal personages in de wereld.”

“Het is een kleine stap dit keer.”

De nieuwe Dualshockcontroller, de Dualshock 5, zal ook volgend jaar verschijnen en biedt volgens Sony een ‘realistischere ervaring’. Mariken denkt dat de nieuwe controller het opvallendste aan de nieuwe PlayStation zal zijn. “Je zult bijvoorbeeld het aanspannen van een boog gaan voelen maar ook hier zal Sony geen te gekke dingen doen.”

next-gen console war
Sony berichtte eerder dat de PlayStation 5 in april 2021 zou verschijnen. Die datum is nu naar voren geplaatst zodat de console tijdens de feestdagen volgend jaar in de schappen zal liggen. Bekend is dat ook grote concurrent Microsoft bezig is met een nieuwe console. “Ik denk dat Microsoft met exact hetzelfde gaat komen als dat ze al gebracht hebben. Als techbedrijf gaan ze alleen meer inzetten op het streamen van games. Nintendo’s console (Nintendo Switch, red.) is net uit, daar zullen ze vooral nieuwe titels voor willen brengen”, merkt Belderok op. Mariken beaamt zijn punt “De Switch is pas net uit en gaat juist zijn bloeifase in.” Wel denkt ze dat Microsoft aan de bak moet om niet wéér een console-oorlog van Sony te verliezen. “De vorige ronde verloor Microsoft van Sony, dus met ‘Project Scarlett’zal Microsoft nu echt de concurrentie met Sony aan willen gaan,” denkt de journalist. “Je zult ook zien dat beide consoles rond dezelfde periode in de winkels liggen.”

Belderok gaat zelf meteen de PlayStation 5 halen, maar dat is volgens hem onderdeel van zijn werk. Hij denkt niet dat mensen die hun huidige console blijven gebruiken veel missen. “Het enige probleem is dat je zonder PlayStation 5 bepaalde vette games moet missen. Mensen die het nieuwste van het nieuwste willen halen hem meteen.”

“Zonder PlayStation 5 zul je bepaalde vette games missen>”

Maar Mariken denkt dat je de PlayStation 5 het eerste jaar gewoon kunt laten staan. “Tenzij je graag voorloopt kun je prima op je huidige generatie console blijven spelen. De eerste twaalf maanden worden de nieuwe games op de PlayStation 4 én PlayStation 5 uitgebracht. Die games zullen op de huidige consoles wel achterblijven in kracht en resolutie. Na dat eerste jaar zul je, als je de nieuwste games wil blijven spelen, over moeten stappen naar de volgende generatie consoles.