Depressie en mentale ziekten moeten meer bespreekbaar gemaakt worden. Dat is wat ervaringsdeskundigen en zorg- en jongerenorganisaties vinden. Met een cirkel op je hand en de ‘#ikbenopen’, op social media, laat je zien dat je vóór een maatschappij bent waar over dit soort ziektes gepraat kan worden. Maar is het wel goed om onbeperkt te blijven praten over deze negatieve, zware onderwerpen?

Wat is er eigenlijk met je aan de hand als je een depressie hebt? Anouk de Haas, psycholoog kind en jeugd, weet precies hoe het in elkaar zit. “Het is eigenlijk een soort constante somberheid. Dingen die je normaal een geluksgevoel geven, zullen je tijdens een depressie niks meer interesseren. Daarnaast krijg je ook last van fysieke problemen, zoals vermindering van eetlust, een verstoord slaapritme en de aanwezigheid van bepaalde negatieve gedachten.”, aldus de Haas.

Oplossing

“juist door er bekendheid aan te geven, zorg je ervoor dat je omgeving ervan op de hoogte is dat er iets met je aan de hand is.” Vertelt De Haas. “Je naasten kunnen je vaak helpen relativeren en zorgen er uiteindelijk voor dat je sneller bij de juiste hulpverlener terechtkomt.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Vandaag is het de Dag van de Mentale Gezondheid en tevens ook de dag waarop de Ik ben open challenge wordt gelanceerd. . Dit is “de allereerste collectieve social media challenge van Nederland.⁠ Spreek je uit als jijzelf of iemand in je omgeving hulp of begeleiding nodig heeft. ⁠ Het is tijd dat wij als maatschappij gaan investeren in mentale gezondheid.⁠ Maak het verschil, want samen maken we mentale gezondheid bespreekbaar.” 💪🏻⁠ .⁠ Hoe doe je mee? 1. Teken een cirkel op je hand 2. Maak een foto of video 3. Plaats deze op je social mediakanalen 4. Gebruik de hashtag #ikbenopen 5. Daag 3 anderen uit ook mee te doen . Meer info op: www.ikbenopen.nu⁠ . Bij deze daag ik uit @fights_for_recovery @anouksrecovery @proud2bmenl . . . . . . #edfam #eetstoornisherstel #edfree #edrecovery #edwarrior #edfree #eetstoornis #bedrecovery #anarecovery #dutchrecovery #recoveringdutchie #eatittobeatit #eatingdisorder #positivenergy #positivelife #positivevibes #bopo #prorecovery #mentalhealth #recoverysquad #ikbenopen #iamwhole

Een bericht gedeeld door Positieve Power (@positievepower) op

Dit is meteen ook waar de actie ‘#ikbenopen’ over gaat. Durf te praten over je mentale ziekte en maak het bespreekbaar. Ook voor Maxime Jacobs (22) is praten belangrijk geweest. Zij kampte ruim 2,5 jaar met een zware depressie. “Praten geeft je nieuwe inzichten. Je hoort van anderen dat het niet erg is om een probleem te hebben en dat er mensen zijn die veel om je geven. Daarnaast moet je af en toe ook gewoon even je verhaal kwijt en of dat bij een hulpverlener is of bij een naaste: dat maakt dan niet uit.”

Toch kun je ook je vragen stellen bij deze nieuwe actie. Want in hoeverre is het goed om altijd maar overal over te praten? En wat betekent dit voor mensen die helemaal nergens last van hebben? Is er niet ook een grens aan de negatieve berichten die je dan op je tijdlijn wil zien? De Haas denkt dat het gros van de mensen hier geen last van zal hebben. “Er zullen altijd mensen zijn die bang zijn dat ze bepaalde ziektes krijgen doordat ze er bijvoorbeeld veel over gelezen hebben, maar dit is een categorie die hier heel gevoelig voor is. Toch heeft het grootste deel van de mensen beschermende factoren waardoor ze kunnen focussen op het positieve aspect van dit bericht. Ze worden dan niet in een negatieve sleur getrokken maar zien er juist het positieve van.”

Negativiteit

Maxime durft nu net een jaar te zeggen dat het beter met haar gaat. “In het hoogtepunt van mijn depressie had ik de zin of gewoonweg de energie niet om iets te gaan doen of ondernemen”, Vertelt ze. “Alle sociale activiteiten vielen langzaam weg. In mijn hoofd zei ik constant tegen mezelf dat ik veel dingen niet kon en dat mensen mij niet mochten. Ik kwam mijn bed niet meer uit, ging niet meer naar de supermarkt en had de hele tijd het gevoel dat ik iedereen lastig viel.” Deze negatieve gedachten komen vaak voor bij een depressie. Je voelt je waardeloos en hebt het gevoel dat je niets toevoegt.

Oorzaak

Een depressie of andere mentale ziekte, kan door verschillende omstandigheden worden veroorzaakt. Er kan iets gebeurd zijn in je jeugd, er kunnen een aantal traumatische dingen zijn voorgevallen, zoals bijvoorbeeld het verliezen van naasten, die voor een opstapeling zorgen of het kan in je genen zitten. “Mentale problemen komen veel voor bij ons in de familie.”, vertelt Maxime. “Er is niets specifieks gebeurd dat heeft kunnen lijden tot mijn depressie.”

Maxime doorloopt nu een traject om te achterhalen of ze misschien ook een bipolaire stoornis heeft. Manische periodes laten haar vermoeden dat er meer aan de hand is. “Donkere tijden in mijn leven zijn er nog steeds, en die bewijzen dat het negatieve denkpatroon nog niet volledig uit mijn hoofd is.”

Wat dan ook uiteindelijk de reden is dat je je mentaal niet goed voelt: de oplossing komt bij veel gevallen op hetzelfde neer. Kleine uitstapjes maken, veel ondernemen en voornamelijk veel praten.