Tilburg- Het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat wolven alleen preventief mogen worden afgeschoten onder strikte voorwaarden. Afschieten mag alleen als er geen andere bevredigende oplossing te vinden is. Hierdoor zou de Europese Unie, waaronder Nederland, veiliger moeten worden voor wolven.

Veilige omgeving
Glenn Lelieveld projectleider van www.wolveninnederland.nl beaamt dat Nederland hierdoor veiliger is voor de wolf. “Dit doen wij door mensen in te lichten wat ze moeten doen als ze een wolf zien.” Op het afschieten van wolven zonder geldige reden én toestemming staat een gevangenisstraf van maar liefst vijf jaar. Dit zou stropers ook tegenhouden. “Uiteraard is er niet elke minuut van de dag een boswachter aanwezig om te controleren of er stropers zijn, dus helemaal voorkomen kun je het niet.”

Aanleiding van de wet
Eind 2015 werd er toestemming gegeven door de Finse autoriteiten om zeven wolven te doden. Dit deden zij om overlast en stroperij te voorkomen. Verschillende Europese Natuurorganisaties zijn vervolgens naar de rechter gestapt om hierover opheldering te krijgen. Naar aanleiding hiervan is deze wet opgesteld. Dit meldt omroep Gelderland op 10 oktober 2019. Lelieveld staat achter het besluit van het Europees Hof van Justitie. “Het afschieten moet worden gezien als laatste redmiddel, dus als het écht niet anders kan.” Hij meldt wel dat het erg lastig is om deze wet te handhaven in de praktijk. Overigens ligt de controle taak niet bij hun organisatie wolven in Nederland aar bij de overheid die zijn diensten uitlevert aan verschillende boswachters. “Tot nu toe zijn er geen indicaties van stropers in Nederland, dus daar hoeven wij ons geen directe zorgen om te maken” ,vertelt Lelieveld.

Loading...

Loading…