De SP en ROOD, de jongerenvereniging van de SP, zijn vorige maand een petitie gestart, die is gericht op compensatie voor de schuldengeneratie. In de maand oktober organiseert ROOD door heel Nederland bijeenkomsten om samen de petitie voort te zetten.

ROOD
De SP startte in september een petitie voor compensatie van de schuldengeneratie. Inmiddels is de petitie meer dan 60.000 keer ondertekend. Op 18 september riepen de SP en ROOD iedereen op om naar Den Haag te komen. Daar vond de aftrap plaats van hun beweging. In de maand oktober organiseert ROOD dertien bijeenkomsten door het hele land voor de mensen die de petitie hebben ondertekend. Hans de Waard, vrijwilliger bij ROOD, organiseerde op 11 oktober de bijeenkomst in Eindhoven. ‘’Een petitie is leuk, maar je moet uiteindelijk ook iets meer doen dan een petitie om effect te hebben. We moeten echt een beweging opbouwen. Daar willen we lokaal mee beginnen in verschillende steden, zo ook in Eindhoven. Met als voornaamste reden om mensen te kunnen spreken die de petitie getekend hebben. We proberen op die manier mensen actief te krijgen’’, vertelt hij.

De opkomst in Eindhoven was schaars. ‘’Ik had flink wat meer gehoopt, maar er waren uiteindelijk maar twee mensen. ROOD is ook niet heel erg actief in Eindhoven. We zijn nog aan het beginnen, dus dit was echt de eerste stap.’’ In Den Bosch was de bijeenkomst wel een succes. ‘’Daar kwamen uiteindelijk twintig man naartoe’’, volgens De Waard.

Den Haag
Het doel van de bijeenkomsten is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die zich aansluiten bij de beweging van de SP en ROOD. Met een grote groep mensen hoopt De Waard over een paar maanden in Den Haag te staan. ‘’Door lokaal te beginnen bereiken we meer mensen. Het uiteindelijke doel hangt nog wel af van hoeveel mensen we aanspreken en hoe sterk we groeien. Ik hoop op een grote nationale beweging.’’

Leenstelsel
In 2015 werd het nieuwe leenstelsel ingevoerd. Het geld dat de overheid bespaard, wordt gestoken in de kwaliteit van het onderwijs. Voorheen kregen studenten een basisbeurs. Dit betekende dat elke student een deel van hun studiefinanciering ‘gratis’ kreeg van de overheid. Dit werd in 2015 afgeschaft.  Dit betekent dat studenten een steeds hogere studieschuld krijgen. De gemiddelde studieschuld is sinds 2015 opgelopen, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Van gemiddeld 12,4 duizend euro in 2015 naar 13,7 duizend euro in 2019.

Meer dan de helft van de Tweede Kamer is inmiddels weer vóór de aanschaffing van de basisbeurs. Regeringspartijen VVD en D66 zijn nog tegen. Er wordt niet gesproken over een compensatie voor de studenten die wel leenden in de tussentijd en dat was voor de SP en ROOD het signaal om in actie te komen.

Loading...

Loading…