Tilburg- Na Fortnite en Mario Kart komt ook Call of Duty met een mobiele versie van de game. De app van het populaire spel is in de eerste week al ruim 100 miljoen keer gedownload. Je hoeft nu niet meer achter je Playstation te zitten om je favoriete spel te spelen. Maar altijd en overal online zijn, is dat wel zo’n goed idee?

Door Rosalie Kantelberg

Het spelen van interactieve spellen op de computer, Playstation of telefoon die je als het ware in een andere wereld trekken, oftewel gamen. Het zorgt voor ontspanning en vermaak. Voor de meeste gamers is het spelen van een game een leuke hobby. Maar gamen kan ook negatieve gevolgen met zich meebrengen zoals een gameverslaving.Onderzoek toont aan dat 4 procent van de jongeren problemen heeft met gamen. Ze verliezen de controle en er is geen goede balans tussen gamen en andere activiteiten. Worden deze problemen door mobiele apps versterkt?

Laagdrempelig

Door de opkomst van mobiele games naast games op bijvoorbeeld een Playstation, wordt het spelen van een spel nu nog laagdrempeliger. Nina de Ruiter, medewerker Gameninfolijn van het Trimbus instituut, vertelt: “De mobiele games hebben meldingen, die meldingen gaan steeds af als bijvoorbeeld je vrienden online zijn, of je punten hebt verdiend. Dit vraagt continue je aandacht. Dat is een verschil met de Playstation. Als je die hebt afgesloten ben je er in je hoofd misschien nog wel mee bezig (vooral bij gameverslaafde is dat het geval) maar doordat je continue meldingen krijgt is dat gevoel bij je telefoon vele malen sterker.”

Vluchtiger

“Wel zitten mensen korter op een mobiele game. Het is veel vluchtiger”,voegt De Ruiter hier aan toe. Je pakt je telefoon erbij terwijl je op de bus wacht of speelt een kort potje tijdens de les. “Dit is anders bij een computergame waar je voor even in een hele andere wereld stapt. Daar is het moeilijker om weer uit te komen. Aan de andere kant vraagt het gamen op je telefoon niet je gehele aandacht. Toch kan het wel afleiden,” zo besluit ze.