TILBURG – Steeds meer mensen in Nederland volgen een veganistische levensstijl. Anders dan vegetariërs kiezen veganisten er voor om helemaal geen dierlijke producten te gebruiken. Mensen volgen een veganistische levensstijl omdat ze tegen dierenleed zijn, het goed vinden voor het milieu en omdat het gezonder zou zijn. Vegan zijn is écht in op dit moment. Maar is het meer dan alleen een hype?

De grootste veganistische organisatie in Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). Zij doen veel voor de vegan community in Nederland. Zo stellen ze zich op als kenniscentrum en organiseren ze verschillende activiteiten. Uit hun cijfers blijkt dat het aantal veganisten in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen. Deze cijfers zijn gebaseerd op het aantal leden dat jaarlijks is toegenomen bij de NVV; de cijfers zijn dus een schatting.

Loading...

Loading…

Volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan is het veganisme zoals het nu is enerzijds een beweging en aan de andere kant een hype. “Sommige mensen zijn vegan omdat het hip is. Deze mensen doen het echt om erbij te horen.” Ammerlaan geeft ook aan dat een veganistische levensstijl niet zo makkelijk is. Ronja (26) is nu twee jaar veganist en zolang ze zich kan herinneren al vegetariër. “Na een tijdje kwam ik erachter dat vegetariër zijn niet goed genoeg was. Het alleen volgen van een plantaardig dieet maakt je eigenlijk ook nog geen veganist. Wat dat voor mij betekent is dat ik bijvoorbeeld niet naar dierentuinen ga, geen leer of wol draag, geen honing eet en geen gefokte dieren koop.”

Bij veganisme denken de meeste mensen alleen maar aan voeding. Maar de veganistische levensstijl bestaat uit meer dan dat. Bij winkels zoals VEGA-LIFE kun je terecht voor een groot assortiment aan verschillende veganistische producten.

Dagmar (29) is iets langer dan een jaar veganist en vanaf haar zevende vegetarisch. Volgens haar gaat veganisme om meer dan alleen dierenleed en duurzaamheid. “Het is ook goed voor je gezondheid.” Maar volgens diëtiste Suzanne Bekkers hoeft het niet per se gezond te zijn. ‘’In principe is het weglaten van dierlijke producten en plantaardig eten alleen gezond als je tekorten aanvult.’’ Volgens Bekkers kan een veganistisch eetpatroon juist ook heel ongezond zijn. ‘’Een veganistisch product is nog niet meteen gezond; denk aan frietjes en cola.’’

Bekkers snapt dat er op verschillende manieren gekeken wordt naar veganisme. “Naast dat het goed is voor het milieu kan het ook goed zijn voor je gezondheid. Maar het is niet per definitie een beter voedingspatroon. Mensen die wél dierlijke producten gebruiken, vlees eten en verder voor het grootste deel plantaardig en onbewerkt eten, kunnen misschien wel gezonder zijn dan de mensen die meedoen met de veganistische hype.”

Zoals diëtiste Bekkers al aangaf, is het belangrijk voor veganisten om zo gevarieerd mogelijk te eten. Steeds meer restaurants bieden veganistische opties aan. Je hebt zelfs restaurants die een volledig plantaardige kaart aanbieden.

Bregje Mols van Focus Foodbar denkt dus dat veganisme meer is dan een hype. Mirjam Kramer van VEGA-LIFE zei dat ook. Volgens haar is het eerder een trend. Hoewel veganisten als Ronja en Dagmar het al goed vinden dat mensen vanuit een hype veganistisch gaan eten, denken zij ook dat het meer een trend is.

Maar is veganisme nou meer dan een hype? Volgens trendwatcher Ammerlaan zijn de veganistische producten de hype. ‘’Je moet het veganisme ook zien vanuit het licht dat het veel verandering te weeg brengt. Nieuwe smaken en nieuwe producten, dat vind ik het meest interessante aan de hele veganistische beweging.’’ Ammerlaan geeft als voorbeeld dat het op dit moment voor bedrijven belangrijk is om te laten zien dat ze vegan zijn. ‘’De hype zal een beetje verdwijnen, maar alle nieuwe ontwikkelingen die er uit voortkomen, die gaan we nog wel verder zien.’’