Als kind van gescheiden ouders loop je vaak met je spullen heen en weer te sjouwen van het ene huis naar het andere. Bij birdnesting gebeurt juist het tegenovergestelde. Het kind blijft in het huis wonen, de ouders wonen om en om bij het kind. 

Door Jurre van Breugel, Marvin Smulders en Sarita Schneider

Felice Burger (30) scheidde in juni 2019, na 12 jaar huwelijk, van haar man Mark (38). Samen hebben ze twee kinderen: dochter Jeslynn (5) en zoon Ryan Jaxx (3). Om de scheiding voor de kinderen zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen hebben Felice en Mark er voor gekozen om te birdnesten. “Een scheiding is natuurlijk een rotsituatie, daar wilden we de kinderen niet mee opzadelen”, vertelt Felice. “De kinderen hebben nu nog steeds hun eigen plekje. Het geeft ze veel rust omdat ze niet steeds met spullen hoeven te slepen. Ik vind het daarom eigenlijk wel een perfecte oplossing voor ze.”

Esther* heeft het drie maanden gedaan. Toen zij ging scheiden, kwam haar ex-man in een appartement te wonen waar hij zijn kinderen niet mocht ontvangen. Om ervoor te zorgen dat hij hen wel kon zien, besloten ze voor de oplossing birdnesting te kiezen. “Om de week ging ik bij een vriendin slapen, zodat mijn ex-man bij de kinderen kon zijn.”
Door het birdnesten kregen de kinderen van Esther de kans om aan de scheiding te wennen. “Net na de scheiding was het onmogelijk om als gezin samen te eten. Het was dan ook heel belangrijk dat een ons er was en niet allebei. Op deze manier kon dat.”

*Esther is een gefingeerde naam

Felice en Mark kozen er – deels noodgedwongen – voor om te birdnesten. “We woonden hier al jaren en konden allebei op korte termijn geen andere woning vinden. Daarom wonen we allebei om de week in het huis met de kinderen.” De situatie heeft er wel voor gezorgd dat er voor Mark en Felice zelf veel onzekerheid is. “De week dat Mark de kinderen heeft is altijd heel lastig voor mij. Ik ben dan een soort ‘thuisloze’ omdat ik gewoon niet weet waar ik ga slapen. Soms is dat bij mijn oma, een andere keer bij een vriendin”, vertelt Felice.  ”Ook Mark heeft nog geen woning kunnen vinden. Hij slaapt om de week bij zijn vader.”

“Ik heb een rustig plekje voor mezelf”

Ook de ouders van Ivar (18) zijn onlangs gescheiden. Het gezin doet nu aan birdnesting en dat bevalt goed. Scheidingsmediator Anne Marie van Doorn is ook positief over de gevolgen van het birdnesten maar meent dat er wel goede afspraken gemaakt moeten worden.

Om het birdnesten goed te laten verlopen heeft het stel duidelijke afspraken gemaakt. Zo worden de kosten voor bijvoorbeeld luiers, buitenschoolse opvang en basisschool gezamenlijk betaald. “We zorgen er ook voor dat er altijd eten in huis is wanneer de ander ‘zijn’ week begint. Daarnaast moet je natuurlijk ook gewoon de was blijven doen en schoonmaken, dat verandert niet.” Ook heeft het ex-stel goed geregeld wie waar slaapt. “Ik slaap gewoon in ‘ons’ bed,” legt Felice uit. “Mark slaapt in zijn week op een logeerbed bij onze dochter op de kamer.

Hoe bekend is birdnesting?

Uit onderzoek van De Nationale Adviesbalie blijkt dat 20% van de gescheiden stellen met minder jarige kinderen birdnesting probeert. Toch is het begrip nog niet heel bekend in Nederland.

Toekomst

Het birdnesten ging niet zonder slag of stoot bij Esther. “Je gaat niet voor niks scheiden. Er zijn ergernissen, waaronder ook in het huishouden. Als je in hetzelfde huis blijft wonen, dan blijven die ergernissen,” vertelt ze lachend. “Het was te doen, omdat we wisten dat het tijdelijk was. Ik zou er niet aan moeten denken om het voor een lange tijd te moeten doen.”

Ondanks de onzekerheid rondom haar wekelijkse slaapplaats en de irritaties die een scheiding mee kan brengen is Felice wel heel tevreden met het birdnesten. “We doen het echt voor de kinderen maar het bevalt mij ook goed. Ik zou dit voor de toekomst graag willen blijven doen. Ik weet alleen niet of dat realistisch is omdat Mark de hoofdhuurder is. Op een gegeven moment heb ik natuurlijk een baan en eigen plekje nodig.” Ook meent Felice dat het contact met haar ex-man verbeterd is door het birdnesten. “Eerst was het contact een drama maar nu gaat het veel beter. Persoonlijk praten we nog erg lastig met elkaar maar het contact over de kinderen gaat erg goed. We appen eigenlijk elke dag wel even hoe het gaat. We hebben ook een schriftje waarin we schrijven hoe de week is gegaan. Zo weet de ander ook even hoe het met de kinderen is gegaan.”

Loading...

Loading…