(Bock)bier wordt steeds populairder en brouwerijen groeien. Acht jaar geleden waren er in Nederland zo’n 150 brouwerijen, nu zijn dat er ongeveer zeshonderd. Wát is het dat seizoensbier zo populair maakt? Is het een ‘trend’ of is het écht lekker?

Herfstbok of herfstbock – ja, het mag allebei – is seizoensbier, dat tussen oktober en februari wordt verkocht. Deze biersoort heeft een donkere kleur die afkomstig is van mout, een bewerkte graansoort waarmee bier gemaakt wordt. Dit biertje is altijd boven de 6 procent alcohol en daarmee onderscheidt het zich van de ‘normale’ pils.

Ondernemers

Speciaalbiercafés kunnen op veel manieren profiteren wanneer een biertje populair is en veel wordt gedronken. Het kan gecombineerd worden met een gerecht, wat het vaak aantrekkelijk voor gasten maakt. Imke Zeebregts (27), eigenaresse van speciaalbiercafé ’t Schouwke in Hilvarenbeek vertelt hoe zij omgaan met dit bierseizoen. Een aantal jaar geleden kroeg gemiddeld vier tapkranen, maar tegenwoordig zijn dat er vaak een stuk of acht. Zo ook hier in Hilvarenbeek.

Het ‘lekkerste’ bockbiertje

Bij bierbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek is het reden voor een feestje. De brouwerij heeft het lekkerste bockbier van Nederland in huis: Herfstbock van De Roos. Dit besloten De organisaties; Biergilde, De Dubbele Arend (Purmerend) en Geheim Genootschap Arendsnest (Amsterdam) 19 oktober bij een blindproeverij in Enkhoven. Hierbij werden 60 op fles verkrijgbare, Nederlandse bockbieren geproefd. De jury noemde het biertje ‘volmondig met een zoet bittertje’.

Maar hoe onderscheid dit biertje zich dan toch van de rest en hoe wordt hij gebrouwen? Brouwmeester Marc Vriens vertelt ons bij bierbrouwerij de Roos hoe dit in zijn werk gaat.

Bier in het algemeen

Uit het Nationaal bieronderzoek is gebleken dat er steeds meer concurrentie op de biermarkt is en kwaliteit verhoogd. Dit zou ook kunnen betekenen dat er minder brouwers opkomen.

En waarom drinken Nederlanders nu eigenlijk bier? Vindt het merendeel het echt lekker? Ook al smaakt alcohol niet altijd lekker, die ervaring wordt al snel overstemd door het effect van alcohol op de hersenen. Er volgt al snel na de inname een soort euforisch gevoel van zorgeloosheid. Ook blijkt het dat het grootste deel van de Nederlanders het echt lekker te vinden en het niet alleen doen voor de ‘sfeer’.

Loading...

Loading…