“Ik heb toen ik zes was via orgaandonatie een donorhart gekregen. Ik had een vorm van hartfalen. Deze vorm hield in dat mijn hartspierweefsel aan het verstenen was. De enige oplossing was eigenlijk een harttransplantatie. Het moest van een ander kindje komen, gezien een volwassen hart niet in mijn lichaam zou passen. We kregen te horen dat de wachtlijst ongeveer twee jaar zou duren, maar zolang had ik niet meer. Omdat een harttransplantatie de enige optie was voor mij, zetten mijn ouders mij toch op de lijst. Vier dagen later had ik een donorhart. Ik heb bizar veel geluk gehad. Mijn ouders en ik noemen het altijd een sinterklaascadeautje, gezien we dit nieuws in de nacht van 5 op 6 december te horen kregen.

Ik kan erom huilen, maar dan schiet dat donorhart zijn doel voorbij” – Nicky Janse (20)

Het heeft op dit moment nog steeds veel effect op mijn leven. De kans dat ik erg oud word, is bijvoorbeeld niet groot. De oudste persoon ooit met een donorhart leeft ná de operatie nu 38 jaar. Technisch gezien zou het wel kunnen dat ik tegen de tijd dat het minder gaat een tweede donorhart ontvang, maar volgens mij is dit in de praktijk nog nooit gebeurd.

Ik vind het soms lastig om over na te denken. Hier heb ik in mijn leven veel therapie voor gehad en ik heb het hierdoor op een gegeven moment omgezet in respect. Ik kan erom huilen, maar dan schiet dat donorhart zijn doel voorbij. Een hele hoop jaren zijn mij cadeau gedaan.

Nicky geeft een gastcollege over orgaandonatie.

Natuurlijk ben ik ontzettend dankbaar voor mijn donorhart. Het is het mooiste cadeau dat je kunt krijgen. Ik heb de kans gehad om te studeren, op te groeien, verliefd te worden en te gaan reizen. Mijn omgeving heeft al veel langer mogen genieten van mij, dan voor de transplantatie werd verwacht.” Nicky geeft momenteel voorlichtingen over orgaandonatie op scholen.

Week van Donorregister

Het is momenteel de week van het Donorregister. Deze week staat in het teken van de nieuwe donorwet die op 1 juli 2020 ingaat. In deze nieuwe wet is bepaald dat iedereen die in Nederland woont en ouder is dan 18 jaar vanaf die datum automatisch in het Donorregister komt. Wie geen keuze invult, komt vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Momenteel hebben bijna 6,7 miljoen (44%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder hun keuze geregistreerd. Hieronder staan meer gedetailleerde gegevens.

De levende donor

In de meeste gevallen wordt orgaandonatie verricht bij een overleden persoon, maar je hebt ook de levende donor. Transplantatie chirurg Cyril Moers van het Universitair Medisch Centrum Groningen legt uit wat dit inhoudt en wat de gevolgen kunnen zijn voor een levende donor.

Organen kweken

Op het Erasmus Medisch Centrum zijn onderzoekers technieken aan het testen om orgaankweek te realiseren. In eerste instantie proberen ze dit met het kweken van galwegen en leverweefsel. Dit bevat namelijk minder cellen dan een compleet orgaan als de lever of de nier. Transplantatiestichting vermeldt dat voor het onderzoek naar het kweken van galwegen functionele cellen afkomstig uit een galwegbiopt worden gebruikt. In onderstaande video legt professor Van der Laan uit waarom deze alternatieve vorm van orgaandonatie urgent is.