Tijdens De Week van het Leven (11 tot 16 november) gaat Platform Zorg om Leven bij ieder huishouden een anti-abortusflyer door de brievenbus doen. Als tegenreactie hierop heeft het Humanistisch Verbond een speciale ja-nee brievenbus sticker ontworpen voor iedereen die deze flyer niet wil ontvangen.

Door: Juliët Meulendijks en Manon Immerzeel

Manon Snellen (20) kwam er op haar achttiende achter dat ze zwanger was. Na deze ontdekking besloot zij om abortus te plegen. Hier stond zij volledig achter.

“Nadat ik een week overtijd was besloot ik een zwangerschapstest te doen. Ik voelde dat er iets niet klopte. En ja hoor, uit de test kwam een positief resultaat”, vertelt ze. Volgens Manon was er geen twijfel. “Ik was net achttien en kon echt geen kind opvoeden, er zou niks goeds van terecht komen. Ik kreeg vijf dagen bedenktijd nadat ik bij de dokter was geweest. Eigenlijk had ik die helemaal niet nodig.”

opluchting

Manon was tien weken zwanger toen ze abortus pleegde. “Ik kreeg een zuigcurettage, wat onwijs veel pijn doet, maar dat was gelukkig al snel over. De opluchting was groot toen het voorbij was, het zou toch niet werken”, vervolgt ze.

Als je hiermee je eigen leven kan redden, is dat veel meer waard.

“Ik ben blij dat ik dit gewoon kon doen. Persoonlijk vind ik dat het de eigen keuze is van mensen wat ze met hun lichaam doen. Soms komt het gewoon echt niet uit en is het slechter als je het houdt, dan wanneer je het weg laat halen. Ik denk dat ongeluk in een klein hoekje zit, het kan je zomaar overkomen. Hierdoor kunnen er ontelbaar veel kinderen op de wereld komen die er eigenlijk niet zouden moeten zijn”, zegt Manon.

discussie

Volgens Manon is er geen discussie nodig over abortus. “Ik vind niet dat abortus betekent dat je een leven beëindigd, het is nog niet eens een boontje. Als je in een verder stadium bent kan het natuurlijk lastig zijn, maar als je hiermee je eigen leven kan redden, is dat veel meer waard. Als je er gewoon niet klaar voor bent verpest je je eigen leven en dat van het kind.”

Made with Visme Infographic Maker

Joyce Outshoorn (75) is een Dolle Mina geweest, oftewel lid van de vrouwenbeweging voor abortus. In de jaren 50 en 60 heeft zij gestreden voor de legalisering van abortus.

“In Nederland was abortus eigenlijk altijd verboden, maar dat kwam in de loop van de jaren 50 en 60 onder druk te staan. Er waren opkomende vrouwenbewegingen die streden voor de legalisering”, vertelt ze. Volgens Joyce was het erg lastig om dit te doen, omdat in het Nederlandse politieke systeem de confessionele partijen vaak de meerderheid hadden. “De PvdA kwam met een initiatiefwetsvoorstel, waar veel oppositie tegen was. Daarom kwamen verschillende vrouwengroepen bij elkaar en verenigden zich in een comité”, vervolgt ze.

drie punten

Bij dit comité zaten verschillende politieke partijen aangesloten, zoals VVD en PvdA. Er ontstonden drie punten; abortus moet uit het wetboek van strafrecht, abortus komt in het ziekenfondspakket, en de vrouw beslist zelf. “In 1981 werd de wet met de meest kleine meerderheden aangenomen. In 1986 werd alles pas officieel, omdat er nog details moesten worden uitgewerkt.”

Er zijn tegenstanders en ieder mag natuurlijk zijn mening uiten.

“Er waren natuurlijk tegenstanders die protesteerden, wat nu nog steeds gebeurt. Rondom de legalisering van abortus waren de katholieken en orthodox-protestanten de grootste tegenstanders. Zij waren erg georganiseerd, maar de vrouwenbeweging had niet zo’n grote achterban”, zegt Joyce. Daarom ging het comité bondgenoten zoeken in het parlement. “We gingen lobbyen en kregen zelfs vrouwen van Kamerleden zo ver, dat vond ik een van de beste tactieken”, vertelt ze.

tegenstanders

“Er zijn tegenstanders en ieder mag natuurlijk zijn mening uiten. Ik ben voor vrije beweging, maar ik vind het niet kunnen als vrouwen bijvoorbeeld worden gehinderd voor klinieken. Dat kan niet, want de vrouw heeft dan al een beslissing genomen. Je bent dan heel erg in iemands privésfeer.” In Nederland is volgens Joyce alles nu goed geregeld. “Het enige wat ik nog als een barrière zie is de vijf dagen bedenktijd. Dit kan natuurlijk vervelend zijn voor vrouwen uit het buitenland. Overigens is er nog altijd strijd rondom dit onderwerp.”

Made with Visme Infographic Maker

jezus redt

Een van de organisaties die voor abortusklinieken protesteert is ‘Jezus Redt’. Deze organisatie reist langs verschillende steden in Nederland om hun mening en geloof te verkondigen. Deze week stonden Toon Egen (naam is gefingeerd, echte naam is bekend bij de redactie) en zijn collega in Rotterdam.

Om een indruk te krijgen van hoe ‘Jezus Redt’ te werk gaat, staat hieronder een fotoreportage.