De Dutch Design Week verliep voor Eylien van Lommen (27) niet helemaal volgens plan. Slechts drie kopjes van haar kitsch kopjesverzameling overleefden de val die een drempeltje veroorzaakte. Een ramp, want ze waren een groot onderdeel van haar demonstratie op de Dutch Design Week.

Door: Anouk Zegers en Joëlle Jochems

 Drama op DDW

Met haar eigen bedrijf ‘Let’s Explore Food’ (LEF), staat Van Lommen op verschillende plekken op locatie sectie-C. Daar heeft ze een koffieplek geopend, en daarnaast verzorgt ze in vier verschillende ateliers vijfgangen- lunch en diners. Ook doet ze koffie- en thee opdrachten op het evenement. Een bezige bij dus, maar ondertussen hoopt ze ook klanten binnen te halen.

Bij het verzorgen van één van haar koffie- en thee opdrachten ging het mis. ‘’Ik liep al de hele dag heen en weer met mijn kar vol antieke kopjes’’, beschrijft Van Lommen. ‘’Er ligt een drempel in de ruimte die ik al de hele tijd bewust aan het vermijden was. Één keer zag ik hem over het hoofd en voor ik het wist waren alle kopjes ‘naar de filestijnen.’’’

Projecten

Berbelijn Lustenhouwer en Rosalie Oomen staan momenteel ook met hun ontwerp op de Dutch Design Week.

Ondanks het kopjesincident is Van Lommen blij dat ze op de Dutch Design Week mag staan. ‘’Ik heb nu drie jaar LEF, het loopt goed maar deze week zorgt altijd voor meer mogelijkheden’’, zegt de designer. ‘’Niet iedereen zal succes hebben, maar ik denk dat je überhaupt al blij mag zijn met deze kans.’’

Kansen

De Dutch Design Week biedt ook kansen voor de toekomst. Hoe is het eigenlijk gesteld met de kansen voor designers op de arbeidsmarkt?

Wat nu?

Slechts drie kopjes hebben de drempel overleefd. Van Lommen was een fanatieke spaarder, vele kopjes heeft ze cadeau gekregen van familie en vrienden. ‘’Ik doe dit al jaren, het was echt een flink baalmoment’’, vertelt ze. ‘’Iedereen wist van mijn verzameling af, kennissen met oude kopjes dachten vaak aan mij voordat ze het weggooiden of verkochten op de rommelmarkt.’’

Na het baalmoment moest Van Lommen op zoek naar een oplossing. Gelukkig had ze nog normaal servies meegenomen. Dat was echter niet haar enige hulpmiddel. Sinds het nieuws van het kopjesdrama naar buiten kwam, hebben vele bezoekers de foodlover te hulp geschoten. ‘’Sinds vanochtend heb ik al bijna een nieuwe collectie verzameld! Veel mensen komen hun oude kopjes brengen. Dat waardeer ik heel erg. Zo ziet mijn koffie- en thee aanbod er een stuk leuker uit.’’

Tip van de redactie

Deze jonge ondernemers zijn ook te vinden op de Dutch Design Week. Ieder met zijn eigen ontwerp, demonstratie of expositie. Mocht je deze week in Eindhoven zijn: weet deze ontwerpers te vinden.