DRESDEN – Sinds 1 november is de Nazi-noodtoestand uitgeroepen in Dresden. Dit is omdat het aantal Pegida en AFD-stemmers steeds meer een gevaar vormen voor de maatschappij. 

Gemaakt door Vanessa Spaanderman en Jente van Brakel 

Geschiedenis van Dresden

Om een beter beeld te krijgen over de stad Dresden en de geschiedenis daarvan, zijn wij in gesprek gegaan met Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut. Zij vertelt in deze audio een aantal merkwaardige historische momenten van Dresden en het ontstaan van Pegida.

Uitroepen Nazi-noodtoestand

De Nazi-noodtoestand is een initiatief van Max Aschenbach (Die Partei). Aschenbach wist 29 van de 39 stemmen binnen te krijgen. Waarom is hij op dit idee gekomen en is het niet gewoon een promotiepraatje voor zijn partij?

Stel je voor dat jouw stad wordt uitgeroepen tot de Nazi-noodtoestand. Wat vindt Dirk Hilbert, burgemeester van Dresden, nou hier eigenlijk van?

‘’De beslissing die de stadsraad heeft genomen, is iets waar verantwoordelijk mee omgegaan moet worden. Persoonlijk vind ik de noodtoestand een gevaarlijke uitdrukking en daar ben ik het niet helemaal mee eens. Toch vind ik de noodtoestand een uitdrukking die past bij de daadwerkelijke zorg over toenemend populisme.’’ Vertelt Hilbert.

Volgens Hilbert is het onbetwist en angstaanjagend dat de afgelopen jaren het geweld en fanatisme in de extreemrechtse scène zijn toegenomen. ‘’Dit geldt niet alleen voor Saksen en Dresden maar helaas geldt dit voor de gehele Republiek en Europa. Ik wil niet spreken van een escalatie maar wil mij eerder inzetten voor een open, leefbaar Dresden.’

Maar hoe kan er een veiliger Dresden ontstaan wanneer zo’n heftige beslissing wordt genomen?

‘’Wij van de gemeenteraad zijn tegen gebruik van racisme en geweld. Daarom ligt de focus geheel op de bescherming van minderheden en de rechten van slachtoffers. Zij worden dagelijks getroffen door dit soort geweld. Deze taak ligt niet alleen bij de politiek en het bestuur van onze stad maar ook bij tienduizend toegewijde mensen in Dresden.

De democratie gaat door. Het is de taak van de nationaalsocialisten zich terug te trekken en het racistisch denken achter zich te laten. Wij moeten de politieke concurrentie tegen het rechts populisme zien te winnen. De staat moet op zijn beurt legitiem geweld gebruiken tegen de daders van alle hardheid. Dat is op veel plaatsen de enige en juiste manier.’’ Aldus Hilbert.

Demonstraties en protesten

In Dresden wordt op verschillende manier geprotesteerd door de bevolking. Zo zijn er bijvoorbeeld overal stickers te vinden in de straten. Vooral stickers waarop meningen worden geuit. Zo wordt ook graffiti gebruikt om de ontevredenheid van de bevolking in beeld te brengen.
Elke maandagavond vind er een demonstratie plaats van Pegida. Dit doen ze al sinds 2014. Lijnrecht tegenover Pegida staan de tegendemonstranten die juist opkomen voor de buitenlanders. Melanie Brauckhoff is al vanaf het begin aanwezig bij de tegendemonstraties. Luister hier naar de audio over hoe het allemaal begon voor de Duitse demonstrant.

De inwoners van Dresden vertellen hier op welke manier ze zich onveilig hebben gevoeld in hun eigen stad.

De demonstranten verzamelen zich voor het treinstation en met de tijd worden het er steeds meer. Een oude man van rond de 90 loopt langs de demonstranten van Pegida. Het is een heel tekenend beeld. De man in kwestie is op de leeftijd dat hij de mogelijk Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Hij geeft de demonstranten een snelle blik en loopt vervolgens verder. Uiteindelijk zijn er rond de 1500 demonstranten aanwezig, ieder met een eigen visie op de huidige situatie in Dresden. Een man begint met een accordeon te spelen en de demonstranten beginnen liedjes te zingen. De liedjes gaan over het vroegere vaderland. Nadat de muziek stopt begint de toespraak van Siebrand Wiegman. Het publiek joelt erop los en zelfs door Wiegman heen. Na het verhaal verplaatst de menigte zich en lopen ze een rondje. Bij terugkomst is er nog een laatste speech van lid Lutz Bachmann. De vlaggen gaan neer, de borden worden ingepakt en zowel links als rechts, zetten de knop om en gaan ieder boodschappen doen bij de Lidl.

Media in Duitsland

Een journalist hoort wederhoor te plegen. Helaas was dit een onmogelijke taak wat betreft Pegida. Pegida wilde ons niet te woord staan. Tijdens de demonstratie sprak Siebrand Wiegman de demonstranten aan over de ”Lügenpresse”. Dat betekent dat zij vinden dat de media liegt over onder andere Pegida. De aanhangers reageren op een felle manier wanneer zij journalisten zien (zie video). Niet alleen Pegida is ontevreden over hoe de media verschillende onderwerpen behandelen in het nieuws. Ook burgers hebben hier wat over te zeggen in deze audio.