Bristol/Cardiff – Groot-Brittannië is een van de populairste bestemmingen voor internationale studenten om te gaan studeren. De opkomende Brexit kan problemen gaan opleveren voor deze studenten. Wat is de invloed van de Brexit op internationale studenten en Britse universiteiten?

Door Jesse Bais & Kaj Sipkens

Sinds het Brexit-referendum in 2016 is er veel onduidelijkheid wat de gevolgen hiervan gaan worden. Na drie jaar is het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie nog niet rond. Dit brengt onzekerheid en spanning met zich mee.

Dr. Martijn Huysmans van de universiteit Utrecht gaat in de volgende audio in op de invloed van de Brexit op het Britse volk.

Steeds meer studenten trekken naar het buitenland om daar te gaan studeren. Groot-Brittannië trekt na de Verenigde Staten te meeste internationale studenten. In de volgende infographic wordt de hoeveel internationale studenten gevisualiseerd.

Loading...

Loading…


Bron: Onderzoek ‘Education at a Glance 2019’

Op de universiteiten is de Brexit een thema dat leeft. Vooral de internationale studenten vragen zichzelf af wat de gevolgen voor hunzelf zullen zijn. Kunnen zij blijven hier studeren of ligt die mogelijkheid er niet meer in de toekomst. Bristol’s International Student Officer Julius Muga Ogayo voelt bezorgdheid onder internationale studenten. Een van de internationale studenten die met deze problemen zit is Arne van de Berg. In de volgende video leggen zij hun bezorgdheid uit.

De universiteitssteden Cardiff en Bristol zijn beide tegen de Brexit, terwijl Engeland en Wales beide voor vertrek stemden. Beide steden liggen geografisch gezien dicht bij elkaar en tellen een grote hoeveelheid studenten. In de volgende tool worden beide steden naast elkaar gelegd.

Loading...

Loading…

Hoewel Wales als land voor een vertrek uit de Europese Unie koos, stemde de hoofdstad, Cardiff, overduidelijk voor een behoud. Betekent dit een kloof tussen Cardiff en de rest van Wales? Dr. Ed Poole gaat in op deze relatie in de volgende audio.

De mogelijke Brexit kan ook gevolgen hebben voor de universiteiten zelf. Beide universiteiten hebben veel profijt van de grote aantallen internationale studenten die jaarlijks naar hun onderwijsinstelling trekken. Voor universiteiten is deze internationale uitstraling van belang om meer financieringen binnen te halen. In de volgende audio gaat Dr. Ed Poole in op het belang van internationale studenten voor de universiteit.

Internationale studenten zijn niet alleen van belang voor de universiteit zelf, maar ook voor de stad in het algemeen. Zeker voor een stad als Cardiff die zich als Europese stad wil profileren zijn de internationale studenten van groot belang. In de volgende video gaan Dr. Rachel Minto en raadslid Joe Boyle in op het belang van internationals voor de stad Cardiff.

De universiteit van Cardiff wil zijn internationale status heel graag behouden en wil niet dat de Brexit dit gaat veranderen. De universiteit van Cardiff heeft veel internationale verdragen, waaronder met de provincie Noord-Holland. De insteek van deze samenwerkingen zijn het vergroten van kennis, het leggen van internationale connecties en het imago van de universiteit te versterken. Dr. Ed Poole gaat in op het belang van deze samenwerkingen voor de universiteit van Cardiff en welke gevolgen een mogelijke Brexit hierop kan hebben.

12 december vinden de nieuwe verkiezingen plaats. Na deze verkiezingen wordt zal er meer duidelijkheid moeten volgen voor de inhoud van de Brexit. De kans dat Groot-Brittannië nog in de Europese Unie blijft is ook nog steeds aanwezig. Dr. Martijn Huysmans gaat in de volgende audio in op deze mogelijkheid. Kunnen de Britten weer terug naar de oude situatie of zal de Europese Unie dit niet meer toelaten?

De gevolgen voor de universiteiten en internationale studenten zijn niet te onderschatten. Een no-deal Brexit kan consequenties met zichzelf meebrengen die niet te overzien zijn. Cardiff en Bristol willen beide hun internationale status behouden en hierin spelen de universiteiten een grote rol. De internationale studenten zorgen mede voor deze globale uitstraling. Het belang van deze internationale studenten is voor universiteiten zo groot dat een goede regeling nodig zal zijn om dit te kunnen behouden.