NIJMEGEN- De Professional Golfers’ Assocciation (PGA) heeft voor het eerst een korte broek tijdens de wedstrijden op het Alfred Dunhill Championship in Zuid-Afrika toegestaan. Dit vanwege de hoge temperaturen. Echter betwijfelt Patty Smit, commercieel manager Prise d’Eau golfclub Tilburg, of dit zich vaker voor gaat doen.

Twijfel over een volgende keer
“Ik vind het zeker goed dat dit wordt gedaan. Maar dit is vooral voor de topsport een doorbraak. Voor de recreanten is dit niet nieuw.” De caddie, de persoon die de golfer assisteert tijdens de wedstrijd, mag wel een korte broek aan maar de golfer niet. Dit heeft alles te maken met de traditionele kledingvoorschriften die professionele golfers moeten volgen.

Eerder al ophef
Korte broeken zorgden al eerder voor verontwaardiging. Volgens GOLF.nl stond de PGA in 2016 toe dat professionele golfers korte broeken aan mochten. Echter was dit enkel bedoeld voor de oefenrondes en niet voor wedstrijden. CEO Keith Pelly van PGA, vertelde in het artikel van GOLF.nl dat hij verbaasd was over de commotie die de verandering opriep in de golfgemeenschap. Het zou volgens sommigen ‘onprofessioneel’ overkomen.

Aanzien voor studenten belangrijk
Volgens Smit vinden studenten het juist waardevol om de traditionele kledingstijl aan te houden. De reden van Smit hiervoor is dat studentengolfers graag het aanzien willen en juist de traditionele kleding erg waarderen. “Voor de fotoshoot werd er gevraagd twee setjes kleren mee te nemen: een hippe en een traditionele outfit. Een aantal studenten wilde liever de traditionele kleding aan.” Bovendien mochten er vijf jaar geleden ook geen print op de polo’s en T-shirts staan. Ondanks de gewijzigde kledingvoorschriften voor het golftoernooi in Zuid-Afrika, is het volgens Smit nog geen garantie voor de toekomst.