De Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe is door het sportmagazine Sports Illustrated uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar. In 66 jaar is zij de vierde vrouw die deze prijs wint. Op het sportgala worden volgende week de Nederlandse sportman en sportvrouw van het jaar gekozen. Waarom bestaat dit onderscheid op basis van gender anno 2019 nog steeds?

Oorsprong

De eerste sporter van het jaar werd gekozen in 1951. De verkiezing werd toen georganiseerd door de AVRO. De eerste winnaar was voetballer Abe Lenstra. In 1951 werd er door de organisatie nog geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Dit veranderde in 1959 toen kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra en wielrenner Arie van Houwelingen werden uitgeroepen tot respectievelijk sportvrouw en sportman van het jaar. De vraag is waarom er toen gekozen is voor dit onderscheid.

Waarom?

Sinds 1997 wordt de verkiezing georganiseerd door de NOS en het NOC*NSF. Het NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie die zichzelf als doel stelt sport in Nederland te bevorderen. Persvoorlichter Geert Slot van het NOC*NSF kent de exacte reden van het onderscheid niet. “Wij willen zoveel mogelijk sporters eren”, zegt hij. “Waarom er destijds gekozen is om de prijs te verdelen in categorieën op basis van geslacht zou ik niet weten.”

“Een team is een team”

In tegenstelling tot de twee grootste prijzen die op het sportgala worden uitgereikt, zijn de prijzen voor de beste paralympische sporter en het beste sportteam wel genderneutraal. “In het geval van de paralympische sporters heeft dat te maken met het kleine aantal sporters waaruit gekozen kan worden, als we dit ook zouden opdelen in een mannelijke en een vrouwelijke categorie blijft er erg weinig keuze over” zegt Slot. “Wat betreft de prijs voor het beste sportteam is het logisch dat dit niet genderbepaald is, een team is een team. Dit zou ook een gemengd team kunnen zijn.”