Eigenaar worden van een stukje park? Dat kan! Voor 25 euro per jaar kun je tien vierkante meter adopteren van het Spoorpark in Tilburg en ben je mede-eigenaar.

Spoorpark Tilburg heeft een nieuw initiatief: ‘Vrienden van het Spoorpark’. Voor een jaarlijks bedrag van 25 euro kunnen mensen een eigen plekje uitkiezen en het park steunen. Het Spoorpark is nog maar sinds dit jaar open en maakt deel uit van de Spoorzone in Tilburg, die volop in ontwikkeling is. Het park is gerealiseerd door een burgerinitiatief: Tilburgers mochten zelf ideeën insturen voor wat erin het park kwam.

Bij het kopen van een stuk grond krijg je coördinaten van je eigen spot. ”Betekent dit dat het je eigen plek is en van niemand anders?”, vraagt een parkbezoeker. Parkmanager Sophie Peters: ‘’Natuurlijk is dit symbolisch en mag iedereen gebruik maken van de geadopteerde locaties.’’

De opbrengst

Het adopteren van de plekken is vooral bedoeld om mensen meer te laten betrekken bij het park. ”Op deze manier creëer je een verantwoordelijkheidsgevoel onder alle adoptanten en dus de inwoners van Tilburg”, zegt Peters.

Ook is er elk jaar een ‘Vriendendag’ waar alle betrokkenen elkaar ontmoeten. De opbrengsten van de adopties worden gebruikt als investering in het park: ‘’Het geld dat wordt opgehaald is bedoeld om het park net en veilig te houden’’, vertelt Peters. Er zijn zo’n 170 plekken geadopteerd en er zijn nog ruim 5000 plekken beschikbaar: ”Dus kom maar op!”, joelt Peters.

Adopteren?

Ellen van Tuijl vindt het een leuk initiatief: ‘’Het is een park is een goede aanwinst voor Tilburg, tof dat je een ‘eigen plekje’ kan bemachtigen.’’ Tilburger Frank Staps ziet een adoptie niet echt zitten: ‘’Het is een hoog bedrag en iedereen is zelf verantwoordelijk voor een netjes en schoon park.’’

Op de site spoorparktilburg.nl kun je je eigen plekje kiezen. Ook is er de mogelijkheid een stukje park cadeau te doen, met kerst bijvoorbeeld!