Drugs zet aan tot het gebruik van doping, dit blijkt uit analyses van jaarverslagen van de Nederlandse Dopingautoriteit. Sander* (27), professioneel bokser, werkzaam in Tilburg en vaak aanwezig bij technofeesten, zit gevangen in een morele kwestie.

‘Ik vind het lastig om me hier over uit te spreken. Waar ik in ieder geval achter sta, is dat het onderscheid tijdens sport, voor mij makkelijk te maken is. Het is zaak dat je op een gelijk niveau begint zonder dat je versterkende middelen hebt gebruikt. Zodra je iets neemt om je prestatie te verbeteren, speel je vals.’

Snuiven als topsporter

Volgens Sander werkt het op feestjes anders. ‘Iedereen moet doen wat hij zelf wil. Het is niet een situatie waarop je moet presteren. Ik vind dat je mensen niet mag opleggen  geen drugs te gebruiken op basis van wat zij in hun privé tijd doen. Het voelt dubbel, want tegelijkertijd weet je dat je als topsporter meteen als zondebok wordt aangewezen wanneer je drugs gebruikt.’

Volgens de Doping Autoriteit (DA)  van Nederland luidt de definitie van doping als volgt: “Stoffen en methoden die verboden zijn door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA).”  De DA voegt hier nog aan toe dat een middel tot doping wordt gerekend, wanneer er sprake is van een overtreding van een of meer punten uit het dopingreglement. Dit betekent, volgens de DA, dat het middel prestatie bevorderend, schadelijk voor de gezondheid of in strijd met het ethiek is.

Leven met de consequenties

Sander vindt het lastig, maar hij vindt dat hij moet leven met de consequenties. Hij realiseert zich goed dat door de DA regels vastgesteld zijn waar je als topsporter aan moet houden. ‘Je wilt niet afgerekend worden op drugsgebruik in je vrije tijd. Dit is reden genoeg om het niet te doen. Als topsporter moet je nu eenmaal de regels navolgen. Bovendien zou heel Nederland op je neer kijken bij cocaïnegebruik. Dat moet je niet willen.’

* De naam is gefingeerd. De achternaam is bekend bij de redactie.