Een ruime meerderheid van de Tilburgse raad stemt voor een volledig verbod van particulier vuurwerk. Hiermee hoopt de raad op minder overlast en vernielingen in de stad. Frans Hultermans, eigenaar vuurwerk-tilburg.nl : ‘’Wij hebben niks met deze vernielingen te maken.’’

Volgens Hultermans moeten mensen op de juiste manier geïnformeerd worden. ‘’Bij de incidenten die de media halen, gaat het niet om het vuurwerk dat je hier kan kopen.’’  Hier verwijst Hultermans mede naar de vijftienjarige jongen die vorige week in Dongen meerdere vingers, mogelijk  zelfs zijn hele hand verloor door vuurwerk. ‘’Dit wordt dan vuurwerk genoemd in de media maar het is gewoon munitie.’’ Vanaf vorige maand zijn er zo’n vijftig meldingen van vuurwerkoverlast per week en dat worden er alleen maar meer. ‘’Dit is niet van het vuurwerk wat ik verkoop, mijn winkel is nog dicht.’’

In het officiële rapport van gemeente Tilburg staat dat er vorig jaar 80.000 euro schade is gemaakt aan straatmeubilair (bushokjes, brievenbussen etc.). Daarbij staat dat de schade niet toegebracht kan worden met legaal consumentenvuurwerk.

Goede voorlichting

Alleen de VVD en Lijst Smolders Tilburg  (LST) blijven voorstander van particulier vuurwerk dat legaal afgestoken mag worden. Zij pleiten voor een goede voorlichting. Samen met handelaars zoals Hultermans, ouders en jeugd met elkaar in gesprek gaan over bijvoorbeeld de onduidelijkheden die er bestaan over verschillende categorieën vuurwerk.

Categorie 1 vuurwerk  ­­– sterretjes maar ook grondbloemen bijvoorbeeld – mag het hele jaar door worden afgestoken. Maar er bestaan ook grondbloemen in categorie 2, die alleen op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur mogen worden afgestoken. ‘’Mensen zijn onwetend en moeten op een betere manier geïnformeerd worden’’, vertelt Hultermans. In zijn winkel zijn ze volop bezig met voorlichting over veiligheid en goed gebruik van consumentenvuurwerk.

Kern van het probleem

Vuurwerkfanaat Brecht van Loon wacht elk jaar met smart tot 31 december. Het lijkt hem geen goed idee om Tilburg vuurwerkvrij te maken. ‘’Als deze dag voor mensen zoals ik wordt afgeschaft, zal er meer vuurwerk het hele jaar door worden afgestoken’’, zegt  Brecht. Volgens hem zal er meer overlast komen omdat er dan geen dag meer is waarop het wordt goedgekeurd. Ook vertelt hij dat de politiek het bij de kern van het probleem moet aanpakken: ‘’Bijna alle overlast wordt veroorzaakt door vuurwerk wat al verboden is.’’ Het verbieden van het goedgekeurde vuurwerk lost vuurwerkoverlast niet op volgens Brecht.

Traditie

Ook zijn er al aanpassingen in regels rondom vuurwerk geweest: het verbieden van babypijltjes en Romeinse kaarsen bijvoorbeeld. ‘’Misschien dat er nog wat veranderingen kunnen komen in verband met veiligheid.’’ Brecht doelt hierop bijvoorbeeld extra pijlenhouders of vuurwerkstandaarden. ‘’Zodat het afsteken van vuurwerk helemaal veilig gebeurt en onze traditie kan blijven bestaan.”