Toptennisser Kiki Bertens was dinsdag 10 december jarig. De meervoudig kampioene is 28 jaar geworden. In de afgelopen dertien jaar is ze uitgegroeid tot een van de succesvolste tennissers van Nederlandse bodem. Oud-trainer Martin van der Brugghen heeft een groot deel van haar carrière meegemaakt en kijkt trots terug op de mooie sportmomenten.

Vechtersmentaliteit

“In het begin zag ik niet zo veel in haar. Dit veranderde nadat ze achttien werd; ze werd veel fysieker dan de rest, snel en had een enorme vechtersmentaliteit,” zegt Van der Brugghen. Hij was vanaf 1998 tot 2015 coach van Bertens, daarna vervulde hij nog een jaar een rol in het team van Bertens. Desondanks een wat stroeve beëindiging van de samenwerking, zegt Van der Brugghen altijd de uitdaging van het vak mooi te hebben gevonden.

Verleggen van grenzen

Van der Brugghen: “Ik kan moeilijk zeggen wat voor mij een persoonlijk hoogtepunt was in haar carrière. Als je 19 jaar lang samenwerkt verleg je steeds je grenzen”, verteld Van der Brugghen. Dat is ook niet vreemd, hij heeft Bertens gezien toen ze haar forehand nog niet onder de knie had. “Je gaat samen van NK tot de vierde ronde van Roland Garros,” zegt Van der Brugghen. Volgens de oud-trainer leiden alle vorderingen in een eindtoernooi tot een nieuw gevoel van succes. Van der Brugghen heeft met Kiki Bertens veel successen gekend. Zo heeft ze tientallen titels in zowel de enkel als dubbelcategorie gewonnen.

Na de breuk

De oud-trainer zegt niet meer elke wedstrijd van Bertens te kijken, toch stuurt hij haar nog wel eens een berichtje. “Soms na de wedstrijd App ik haar dat ze een mooie wedstrijd heeft gespeeld,” verteld Van der Brugghen. Alhoewel het contact niet verder gaat dan een compliment over de goede partij, kijkt Van der Brugghen nog steeds graag naar de wedstrijden van Bertens.