De topschaker Igor Rausis werd vrijdag 6 december tijdens een schaakwedstrijd betrapt op het gebruiken van zijn telefoon. Op de wc berekende hij met een app de volgende zet. Telefoongebruik is tijdens schaakwedstrijden helemaal niet toegestaan. Het is niet alleen de schaakwereld waar valsspelen op telefoons voorkomt. Bij de wedstrijden die het E-sport bedrijf Electronic Sport League (ESL) organiseert worden telefoons ingenomen, dit zegt Nico Teisterman hij is director of E-sports bij ESL.

Een kleine blaas?

Tijdens schaakwedstrijden zijn telefoons niet toegestaan. “Deze moeten voor een wedstrijd ingeleverd worden”, vertelt Dharma Tjiam, voorzitter van de koninklijke Nederlandse Schaakbond. Hij legt uit dat het vooral een kwestie van vertrouwen is. Pas als er een goede aanleiding is om iemand te verdenken van valsspelen op de telefoon worden er maatregelen genomen. Zo geeft hij het voorbeeld van een jongen die tijdens een wedstrijd wel heel vaak naar de wc ging. “Er werd toen aan hem gevraagd of hij zijn zakken wilde legen maar dat wilde hij niet. Er waren metaaldetectors aangeschaft en er werd ontdekt dat hij inderdaad een telefoon bij zich had.” Bij een overtreding als deze worden spelers gelijk gediskwalificeerd. Volgens Tjiam komt dit echter niet zo vaak voor. “Er zitten elk jaar een drie of vier rotte appels tussen.”

Valsspelen per sms

Bij de E-sport branche wordt ook gecontroleerd op telefoongebruik. Bij E-sport wedstrijden spelen gamers online wedstrijden tegen elkaar. Voor de wedstrijd worden telefoons ingenomen. Telefoons zijn bij E-sport in het verleden gebruikt om tactieken af te spreken. Teisterman herinnert zich nog dat er spelers waren die hadden afgesproken dat één keer sms’en linksom en twee keer rechtsom aanvallen betekent. De telefoon werd niet gezien door de scheidrechter die daar normaal op let. “De spelers zitten op een podium”, legt Teisterman uit. “Achter de spelers staan de hele tijd scheidsrechters. Zij controleren of spelers niet op hun telefoons zitten.” Van stiekem telefoongebruik op de wc, is bij de game wedstrijden geen sprake. E-sporters mogen tijdens wedstrijden namelijk niet naar de wc. “Zo lang duren de wedstrijden niet dus hier is geen reden voor”, zegt Teisterman. Als mensen betrapt worden op mobiel gebruik, worden spelers verwijderd uit de wedstrijd en ze worden uitgesloten van de competitie.