De gemeente Heusden voert een strikter beleid tegen alcoholgebruik onder minderjarigen in de sportkantines. Sportclubs lijken moeite te hebben met het handhaven van de Nix18-regel. De voetbalclubs zijn als eerst onder de loep genomen.

De Drunense voetbalvereniging RKDVC heeft ook te maken met het nieuwe beleid. Kantinemedewerker Mark van Heeswijk zegt dat de bemoeienis van de gemeente goed uitkomt. Het besluit van de gemeente heeft ervoor gezorgd dat de Drunense club nu nog strenger controleert of er toch niet stiekem alcohol wordt geschonken aan minderjarige leden.

Verandering in de aanpak
RKDVC is al langer bezig met het zoeken naar een goed beleid voor het handhaven van de Nix18-regel. Zo heeft de club een lange tijd gebruik gemaakt van silicone polsbandjes. Op deze bandjes stond het lidnummer zodat handig kon worden nagezocht of de persoon aan de bar wel 18 was. Volgens Van Heeswijk een mooie oplossing maar toch ontstonden er al snel scheurtjes in het concept. “Na een tijdje zag je dat leden dan hun bandje waren ‘vergeten’ of kwijt waren geraakt”, zegt Van Heeswijk. Er kwam al snel een verandering in het beleid. “Nu werken we met stempels. Eerst laat je je ID zien en als dat klopt krijg je een stempel”, vertelt Van Heeswijk. “Wanneer iemand dan toch geen stempel heeft, spreken we diegene aan en laten we ze weten dat we hoge boetes kunnen krijgen.”

Hulp en handhaving
Volgens Gert-Jan van Zoggel van de gemeente Heusden hoeven de voetbalclubs niet direct te vrezen voor hoge boetes. “We zien dat de verenigingen ook zoeken naar goede oplossingen”, zegt Van Zoggel. “Als gemeente is het voor ons belangrijk dat we met de clubs in gesprek kunnen blijven, zodat we elkaar kunnen helpen.” Naast de helpende taak wil de gemeente ook de handhavende taak voortzetten. “Beleid is beleid, als we uiteindelijk niet het gewenste resultaat zien, moeten we strikt zijn.” Zowel de gemeente als RKDVC weet dat het probleem niet zomaar opgelost kan worden. Van Zoggel: “Het is echt iets voor de lange adem, je lost het niet op in een of twee seizoenen.”

Vol vertrouwen
In de kantine van RKDVC is er vrede met het strenge beleid. “Zo af en toe zeggen ouders wel eens van, ‘hij drinkt thuis ook’ maar dat is voor ons niet van belang”, vertelt Van Heeswijk. “Je ziet dan nog wel dat ouders één van hun vier bestelde biertjes stiekem aan hun kind doorgeven maar dat krijgen wij steeds beter door.” Volgens Van Heeswijk moet RKDVC met haar maatschappelijke functie volhouden met hun beleid. Ook de gemeente Heusden zegt er zeker alle vertrouwen erin te hebben dat de verenigingen het Nix18-beleid kunnen handhaven.