De Parijse kunstgalerij Perrotin toonde een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Het kunstwerk was niet meer dan een banaan met ducttape hangend aan een witte muur. Kunst? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Veel mensen vinden het kunstwerk belachelijk, maar anderen snappen het concept. Arthur Brouwers van kunstveiling.nl reageert: ‘’Je kunt het lelijk vinden of het kan je pakken, maar de wereld is er wel mee bezig en dat maakt het een geslaagd kunstwerk.’’

Het kunstwerk van de banaan met ducttape levert 120.000 dollar op

Voor 120.000 dollar is het kunstwerk van de banaan verkocht. Maurizio Cattlan was al een succesvolle kunstenaar voordat hij dit kunstwerk verkocht. Brouwers: ‘’De kunstenaar, de galerijhouder en de koper hebben naar mijn mening met zijn drieën bijgedragen aan de waarde van dit kunstwerk.’’

Conceptuele kunst

Arthur vertelt dat de banaan met ducttape een vorm van conceptuele kunst is. Bij conceptuele kunst is het idee belangrijker dan de uitvoering. Het doel hiervan is de bewustwording. Arthur Brouwers: ‘’De conceptuele kunstenaars willen ontregelen en ontwrichtten ze willen iets doen zodat er een rimpeling in de vijver ontstaat en daar is dit een heel goed voorbeeld van.’’

Maurizio heeft het kunstwerk niet voor niets ‘comedian’ genoemd. Arthur vertelt dat het kunstwerk te vergelijken is met de hedendaagse kunststroom CoBrA – wat nu niet meer als vernieuwend gezien wordt. Hierbij gingen de kunstenaars zelf kindertekeningen maken, hier was ook veel kritiek op. Mensen waren woedend en vonden dat geen kunst. Arthur vertelt: ‘’Laat mensen maar nadenken of dit nu kunst is of niet.’’

Bekijk ook: Heb jij weleens fruit geplakt?