“Een vrouwenquotum in voetbalteams is een kwestie van tijd”, zei Johan Derksen tijdens de uitzending van Veronica Inside afgelopen maandag. Het gesprek ging over de spits van het Nederlandse vrouwenelftal, Vivianne Miedema. Volgens Derksen zou ze zo mee kunnen spelen met het mannenteam van Feyenoord. Maar dat kan nog wel eens heel lang gaan duren.

In het professioneel Nederlands voetbal bestaan er geen gemengde teams. Er zijn nog amateurclubs met gemengde teams, omdat er simpelweg niet genoeg meisjes zijn voor een apart team. Maar in de hedendaagse maatschappij, waarin gelijkheid een steeds belangrijker punt wordt, is een gemengd team misschien wel de toekomst.

De tekst loopt door onder de video.

Realistisch?

Hoe realistisch is een gemengd team? Het Mulier instituut onderzoekt alles omtrent sport, bewegen en gezondheid. Gastonderzoeker Jacco van Sterkenburg ziet een gemengd team op het hoogste niveau niet snel gebeuren. “Het is heel goed dat amateurclubs meisjes bij jongensteams betrekken in de jeugd. Het zou ook goed zijn als dat later doorgetrokken wordt, maar de man-vrouwverhouding is zo gestructureerd en diepgeworteld in het denken over sport, dat zal niet zo snel doorgaan richting het hoogste niveau”, zegt Van Sterkenburg.

In sport is de genderscheiding nog heel normaal. Op korfbal na, zijn alle teamsporten gescheiden. “Sport, niet alleen voetbal, is nog heel erg georganiseerd langs de lijnen van genderscheiding”, vertelt Van Sterkenburg. “Je hebt mannen- en vrouwenteams. Net als dat je bij atletiek een sprint voor mannen en een sprint voor vrouwen hebt. Het is eenmaal zo, vinden veel mensen, zo weet ik uit interviews met jonge mensen over dit onderwerp.”

Veranderingen

Naast andere spelers in een team, zijn er meer veranderingen als een gemengd team plaatsvindt. Van Sterkenburg zegt daarover: “De voetbal aanhang zal waarschijnlijk veranderen. Er komt een veel meer gemengd publiek. Ook zal er wel weerstand komen van degenen die de ‘stereotype vrouw’ zien; minder competitief en fysiek minder sterk.”