Aanstaande zaterdag vindt voor de tweede keer het Girls Rugby festival plaats. Het festival vestigt zich op twee verschillende plekken in Nederland, in Gouda en Purmerend. De Rugby Bond wil hiermee meiden tussen de 12 en 17 jaar aansporen rugby te spelen en het ook te blijven doen. 

“Veel meiden stoppen namelijk als ze veertien jaar zijn.” Zegt  Joanne Bast, rugby coördinator van de Rugby Bond. Jonge rugbyspeelsters worden in jongensteams ingedeeld omdat er geen meisjesteams zijn. Het verschil in kracht tussen de jongens en meiden wordt naarmate ze ouder steeds groter. Daarom kiezen veel meiden om rond hun veertiende te stoppen omdat het spel te lomp en fysiek wordt. “Daarnaast houdt de cultuur meiden tegen om rugby te spelen, aangezien het geen vrouwelijke sport is.”

Bron: Marco Breevoort
Bron: Marco Breevoort

Volgens Joanne groeit het aantal meiden in de rugbysport wel. De Rugby Bond maakt bekend dat er in totaal vierhonderd meiden tussen de twaalf en zeventien jaar die rugby spelen. Bovendien wordt er gekeken of het mogelijk is om een meidencompetitie te starten. 

Het festival heeft vorig jaar al veel positieve reacties gekregen en maakt daar nu een vervolg op. Tijdens het festival worden de meiden met twee uur training en wedstrijdjes bezig gehouden en hoeven ze zich niet druk te maken om de lompe jongens die over het veld stormen.