Bert van Marwijk ziet zichzelf in de toekomst niet meer terugkeren als coach, dat liet hij weten in een interview met VTBL. Begin dit jaar tekende hij nog een contract voor vier seizoenen voor een functie als bondscoach bij de Verenigde Arabische Emiraten. Zeven maanden later besluit hij, na een ontslag van de leiding van de Emiraten, dat ‘welletjes’ is geweest. “De kans dat ik ooit nog wat ga doen is heel erg klein”

De trainer beleefde de afgelopen decennia vele hoogtepunten. Zijn carrière kreeg dan ook een ‘kickstart’ toen hij in zijn tweede jaar als trainer van Feyenoord de UEFA CUP binnen hengelde. Tot op de dag van vandaag is dit de laatste Europese hoofdprijs voor een Nederlandse voetbalclub. Later ging Van Marwijk aan de slag als trainer van Borussia Dortmund. Na tweeënhalf seizoen nam hij door onder andere tekortkomende financiële mogelijkheden afscheid van de ‘Borussen’.

Oranje

Na een kortstondige terugkeer bij Feyenoord werd hij bondscoach van het Nederlands elftal. Nadat Marco van Basten na een teleurstellend Europees kampioenschap werd ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Hierop besloot Van Marwijk om zijn contract bij Feyenoord niet te verlengen om vervolgens te tekenen bij de KNVB als bondscoach. Onder leiding van Van Marwijk verscheen de Nederlandse voetbalequipe voor het eerst bovenaan de voetbalwereldranglijst. Tijdens het wereldkampioenschap van 2010 werd de Deventerse geboortewijk van de bondscoach omgedoopt tot de ‘Marwijk’.

De verloren WK-Finale van 2010 beschouwt Van Marwijk zelf nog steeds als de grootste smet op zijn blazoen. Wanneer hij in een interview met Frank Evenblij in april 2018 geconfronteerd wordt met de beelden van deze finale, heeft de voormalig leermeester het moeilijk. “Het gevoel dat je zo dicht bij een wereldtitel was, lijkt na verloop van tijd steeds groter en erger te worden”, vertelde hij destijds in het tv-programma ‘Shirtje Ruilen’.

‘De kans dat ik nog wat ga doen, is gewoon heel erg klein. Ik vind het alleen moeilijk om te zeggen: ik stop er helemaal mee. Dat is zo definitief.’ – Bert van Marwijk tegen VTBL.

‘Globetrotter’

Na een mislukt Europees kampioenschap in Oekraïne en Polen waar het Nederlands elftal werd uitgeschakeld in de groepsfase, werd de ex-coach van het jaar ontslagen als bondscoach. Na een pauze begon Van Marwijk aan een klus als coach van Hamburger SV. Nadat de ploeg in februari zijn achtste nederlaag op rij behaalde, werd de bondscoach ook hier uit zijn functie verheven. Later was hij nog actief voor Saudi-Arabië, coachte hij nog een wereldkampioenschap bij Australië en was hij dus voor zeven maanden trainer van de Verenigde Arabische Emiraten. Van Marwijk ontpopte zich aan het einde van zijn carrière dus als een ware globetrotter.