Aanstaande zaterdag fluit Shona Shukrula als eerste vrouw een wedstrijd in de tweede divisie, de hoogste klasse van het amateurvoetbal voor mannen. Internationaal zijn vrouwelijke scheidsrechters al langer actief, ook in het betaald voetbal. In Nederland is nog nooit een wedstrijd in de Eredivisie of de Keuken Kampioen-divisie gefloten door een vrouw.

Internationaal

In het buitenland komen vrouwelijke scheidsrechters al vaker voor dan in het Nederlands voetbal. In 2017 floot Bibian Steinhaus als eerste vrouw de wedstrijd tussen Hertha BSC en Werder Bremen in de Duitse Bundesliga, de hoogste voetbalcompetitie van onze oosterburen. De Franse Stéphanie Frappart debuteerde in april van dit jaar in de Ligue 1, waar zij de wedstrijd tussen Amiens en Staatsburg floot. Tevens floot Frappart de finale van de Supercup tussen Liverpool en Chelsea afgelopen zomer.

Nederland

Shukrula debuteert zaterdag in de tweede divisie. In het betaald voetbal was in Nederland nog nooit sprake van een vrouwelijke scheidsrechter. Je wordt ook niet zomaar scheidsrechter op hoog niveau. “We hebben een speciaal talententraject voor vrouwelijke scheidsrechters. Via dit traject proberen we talentvolle vrouwelijke scheidsrechters op te leiden tot het hoogste niveau”, laat Bram Groot, persvoorlichter van de KNVB, weten. “Via dit traject zien we graag zo snel mogelijk een vrouwelijke scheidsrechter in de Eredivisie.”

Scheidsrechter Kevin Blom, die de leiding heeft over het talententraject voor vrouwelijke scheidsrechters, laat aan de NOS weten: “Het aantal vrouwelijke scheidsrechters moet omhoog, en in de breedte is inderdaad nog veel winst te behalen. Ons beleid is heel simpel: de deuren staan open voor iedereen die op het juiste niveau presteert. Het doel is dat de vrouwen uiteindelijk in het betaald voetbal terechtkomen. Het niveau is er zeker, maar nog geen vrouw is nu zover.”

Toekomst

Shukrula zelf is optimistisch. Via de KNVB laat zij weten: “Dat ik nu deze aanstelling heb gekregen, is een blijk van vertrouwen van de KNVB. Als ik deze progressie kan blijven tonen, hoop ik op termijn weer een volgende stap te kunnen maken.” Wie weet zien we haar over een tijdje als de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de hoogste competitie van het Nederlands mannenvoetbal.