Een pilsje drinken tijdens de wedstrijd van Rico Verhoeven tegen Badr Hari in het Gelredome zit er op 21 december niet in. Dat heeft organisator Glory bepaald. Rick Cocu, oprichter van de W.F.C.A (bond voor bevordering, controleren en reguleren van wedstrijden voor full contact vechtsporten), vindt deze beslissing volkomen normaal.

Een biertje is geen probleem

Toch valt de regel volgens Cocu redelijk mee. “Het gaat hier wel om sterke dranken. Bier en wijn is normaal gesproken gewoon toegestaan tijdens dit soort wedstrijden.” Cocu, die 160 kickboksgala’s per jaar organiseert, geeft aan dat de vechtsportautoriteit de regels omtrent deze wedstrijden maakt. “Deze regels gelden dan voor alle kickbokswedstrijden.” De oprichter van de W.F.C.A heeft hoe dan ook een stellige mening over het nuttigen van sterke dranken: “Zware alcohol zouden ze sowieso moeten verbieden bij feesten. Als je ziet hoe sommige mensen erbij lopen met teveel drank op, heeft dat niks meer met gezondheid te maken”, vertelt Cocu. “Met teveel drank op ben je sneller geneigd geweld te gebruiken en dat zorgt ook tijdens een kickbokswedstrijd voor onrust.”

Beveiliging

Naast oprichter van de W.F.C.A is Cocu ook eigenaar van beveiligingsbedrijf Secco Security. “Tijdens wedstrijden wordt er een risicoprofiel gemaakt.” Een risicoprofiel zijn factoren die een mogelijk gevaar kunnen vormen. “Dat is verplicht bij kickbokswedstrijden. Zo kan er een inschatting gemaakt worden van het potentiële gevaar.” Toch geeft Cocu aan dat het verrassend rustig blijft tijdens kickbokswedstrijden: “Ik heb nog nooit incidenten meegemaakt. Er gebeurt tijdens onze wedstrijden zelfs nog minder dan bij voetbalwedstrijden.”

Begrip

Ook toeschouwer Danique Koenders snapt de reden van het verbod. “Ik ga vaker naar dit soort wedstrijden en je ziet toch vaak dat er wat opgefokte mensen aanwezig zijn. Zeker een wedstrijd als deze wordt in de media heel erg opgehypet waardoor de spanning nog groter wordt.”