De 21-jarige, Amerikaanse rapper Juice Wrld stierf op 8 december nadat hij onwel werd op het vliegveld in Chicago. Voordat Juice Wrld stierf, stierven ook al een aantal andere rappers op jonge leeftijd. Wie waren dit en hoe gaan hun fans om met het overlijden van hun idolen?

Hoge prestatiedruk onder rappers

Jens Mesters, psycholoog, deelt zijn filosofie over de stress die de jonge rappers ervaren.
´´Het lijkt mij dat de druk van altijd moeten presten heel hoog kan zijn. Je hebt op een bepaald moment succes en dat voelt dan goed. De week daarop heb je opnieuw een optreden en dan moet het wéér goed zijn. En als het een keer tegen zit… Dat mag niet, want dat staat er duizend man in de zaal die er niet zo blij van worden.´´

Mesters vermoedt dat de prestatiedruk die de jonge artiesten ervaren een van de voornaamste factoren is voor de stress die zij ervaren. Die stress uit zich volgens hem in spanningen, fysieke klachten en onrustig gedrag. ´´Misschien, omdat men de spanning niet wil voelen, dat zij middelen gebruiken om zichzelf te verdoven. Als de rappers de stress niet leren hanteren kan dat schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid´´, vertelt Mesters.

De psycholoog denkt dat verdovende middelen in de uitgaanswereld waarin de rappers leven makkelijk te verkrijgen zijn en dat het common sense is om de middelen daadwerkelijk te gebruiken. Daardoor neemt het risico tot gezondheidsproblemen toe. ´´Je hoort ook verhalen over de Rolling Stones en dergelijke. Dat zij op hun hoogtepunt ook aan dat soort pillen zaten. Ik denk dat het een fenomeen is wat al langer bestaat. Of jonge artiesten nu makkelijker aan deze middelen kunnen komen, durf ik niet te zeggen. Ik vermoed dat wel, maar kan het niet onderbouwen.´´

´´Het is een verlies van een idool. De jongeren identificeren zich sterk met die persoon en zijn voor hun gevoel echt een steun verloren´´, vertelt Mesters. De rappers laten veel van zichzelf zien op sociale media hierdoor kunnen de fans zich nog meer identificeren met zijn of haar idool. Volgens Mesters zijn jongeren sterk gericht op wat anderen doen. ´´Je maakt je voor je eigen gevoel afhankelijk van wat die ene persoon waar je naar op kijkt doet of draagt en je wilt dit zelf ook.´´

Reacties van fans

Ellenize Holmes (15) komt uit Zuid-Afrika en is groot fan van Juice Wrld.

´´Ik kon eerst niet accepteren dat Juice Wrld was gestorven. Ik wist al wel dat hij aan drugs deed. Maar naar mijn idee voelde hij zich prima. Daarom kwam het totaal onverwacht Ik was verdrietig toen ik hoorde dat hij was overleden, maar ook boos. Ik vroeg mezelf af waarom hij drugs mee had genomen naar het vliegveld, terwijl hij wist dat het gevonden zou worden. Het nieuws brak mijn hart en ik kon het eerst ook niet geloven. Door zijn muziek voel ik mij beter wanneer ik mij niet goed voel, ik houd echt van zijn muziek. Hij was echt een soort motivatie voor mij. Daarom heb ik ook gehuild toen ik het nieuws hoorde. Ik was heel verdrietig.´´

Rick Vingerhoets (28) is fan van de Amerikaanse rappers Lil Peep, XXXTentacion en Juice World.

´´Ook al hadden Lil Peep en Juice World een drugsprobleem, toch kwam het onverwacht Het is altijd schrikken als je hoort dat een jong persoon overlijdt. De dood van XXXTentacion kwam helemaal rauw op mijn dak. Drie weken voordat Lil Peep overleed, had ik de kans om hem live te zien optreden in Patronaat. Maar ik kreeg helaas geen vrij van mijn werk. Daar baalde ik wel enorm van. Het was voor mij moeilijk te geloven dat XXXTentacion op klaarlichte dag is neergeschoten. Maar het besef kwam vrij snel. Ook was de dood van Juice Wrld redelijk onwerkelijk. Hij was de zoveelste artiest die niet ouder is geworden dan 21 jaar. Bij alle rappers was is geschrokken en verdrietig. De dood van XXXTentacion kon ik simpelweg niet bevatten. Ik had niet durven denken dat Juice Wrld ook op zo´n jonge leeftijd zou sterven, ik voelde mij verdrietig toen ik het nieuws hoorde.´´

Lars Buenting (22) is al ongeveer een decennium lang fanatiek Amerikaanse hiphop fan en  van Mac Miller.

´´Helaas zijn veel sterfgevallen van jonge rappers gerelateerd aan het drugsprobleem wat in Amerika speelt. Bij sommige rappers kon je wel voorspellen dat ze vroeg of laat aan een overdosis zouden sterven. Bij Mac Miller was dit toch anders. Hij stond niet bekend als een rapper die deed aan het ´glorifying of drugs´, het benoemen van drugs in zijn songteksten. Mac Miller rapte bijna alleen maar over vrouwen en liefde. Daarom schrok ik toen ik hoorde over de overdosis die hij had genomen. De dood van Mac Miller had ik nooit verwacht, al wist ik wel dat het op mentaal gebied wat slechter ging met hem. Ik vond het vooral heel storend dat veel mensen pas van zijn muziek gingen houden nadat hij was gestorven, enkel om interessant te lijken als persoon. Op de sterfdag van Mac Miller luister ik mijn twee lievelingsalbums van hem: ´Swimming´ en ´The Divine Feminine´ en luister ik naar zijn single ´ROS´.´´

Lees ook: Drugs op zak en betrapt: wat nu?