Vijf jaar geleden begon Adriaan Aerts zijn verzameling. Nu staat zijn huiskamer vol met kleine huisjes, poppetjes en attracties die het kerstdorp vormen. Lachend lopen mensen langs en kijken ze naar binnen. 

Adriaan ging samen met zijn nichtje naar een tuincentrum. Daar kocht hij een miniatuur van een Engels cafeetje. Deze had hij op zijn dressoir gezet. “Dat vond ik zo leuk dat ik het jaar daarop er meer bij heb gehaald. Stap voor stap heb ik het uitgebouwd. Ik ben nu vijf jaar verder en mijn huiskamer staat helemaal vol”, vertelt Adriaan. Dit is het derde jaar dat hij het dorpje aan de straatkant heeft gezet, zodat mensen binnen kunnen kijken.

Reacties op het kerstdorp

Er komen ontzettend veel mensen langs. Sommige mensen komen zelfs binnen een kijkje nemen. “Afgelopen maandag was er een oudere damesgroep die graag binnen wilde kijken. Ze kwamen even het kerstdorp bekijken en gingen daarna weer verder de stad in”, vertelt hij.

“Tot nu toe krijg ik alleen maar positieve reacties. Mensen zeggen dat ze het mooi en knap vinden. En vaak staan ze ervan te kijken hoe groot het is”, vertelt Adriaan vol trots. Het kerstdorpje is iedere dag tot zes uur ´s avonds te bezichtigen. “Mensen hoeven niet bang te zijn om binnen te kijken, hoor”, zegt Adriaan.

Stichting Dovie

Op dit moment is Adriaan bezig met de stichting Dovie. Deze stichting is begin 2019 opgezet en wil ervoor zorgen dat er aangepaste vakantiewoningen in Engeland komen. Het lijkt Adriaan dan ook geweldig – wanneer die woning gerealiseerd is – om van die woning een miniatuurtje te hebben. “Als die woning er volgend jaar is, dan laat ik er een miniatuurtje van maken. Deze zet ik dan prominent vooraan in het dorpje erbij”, vertelt Adriaan enthousiast.

  • Adriaan Decker met zijn kerstdorp
    Adriaan Decker, de man achter het kerstdorp, stelt trots zijn verzameling tentoon.

Lees ook: Fotoverhaal: een hartverwarmend kerstdiner bij Willem II