In Museum Speelklok in Utrecht is een klok van Charles Clay, een Britse klokkenmaker, na zijn restauratie weer te horen. Deze muziekklok is gerestaureerd met behulp van het Rijksmuseum en is te vinden in de nieuwe tentoonstelling in de Koninklijke Kamer van museum Speelklok in Utrecht.

De nieuwe tentoonstelling in het museum is heel anders ingericht. Deze ruimte laat de speelklokken zien die te maken hebben met koninklijke families. In deze ruimte staat ook de zogeheten Clay Klok. Deze speelklok is gemaakt door Charles Clay en hij kan zijn muziek weer laten horen na zijn restauratie. De Clay klok springt er tussenuit, maar de klokken die er omheen staan zijn ook erg bijzonder.

Modern jasje

Museum Speelklok is een onverwacht muzikaal uitje in het hart van Utrecht. Wanneer je binnenkomt, lijkt het alsof een kerk in een nieuw en modern jasje is gestoken. Voorin het pand zit een café en wanneer je doorloopt zit er een giftshop en de balie waarbij je de museumtickets kan halen. Uit de giftshop komt het geluid van een muziekdoosje dat wordt afgespeeld.

In het museum worden tours gegeven door jongeren. Zij kunnen veel vertellen over de instrumenten die het museum vullen met de mooiste (en soms wat luide) muziek. Voorafgaand aan de tour wordt verteld dat het museum instrumenten heeft die zichzelf bespelen. Vervolgens neemt de gids je mee op de muzikale tour die door de eeuwen heen gaat. Van speelklokken die dienden als pronkstuk in de huizen van de rijken, naar draaiorgels waarmee mensen een extra centje proberen te verdienen. Daarnaast is er nog de ‘danskamer’ waarin grote orgels staan. Over een van deze orgels vertelt een medewerker van het museum: “Zo hebben we onder andere Pharrell Williams, Douwe Bob of recentelijk Old Town Road van Lil’Nas en Billy Ray Cyrus op een levensgroot orgel geprogrammeerd. Ook zijn er soms specifieke projecten die vooral bij jongeren aansluiten, zoals de Marble Machine van de Zweedse band Wintergatan.”

Jongeren

Het museum lijkt nog niet ontdekt te zijn door jongeren. Het museum is niet uit de tijd of juist te jong en dit maakt het een interessant uitje voor ze. Het is een museum waarin techniek en muziek samenkomen en een verbazingwekkend resultaat laten zien. Daarnaast probeert het museum, naar eigen zeggen, mee te gaan met de actualiteit ondanks het feit dat het instrumenten heeft van meer dan honderd jaar oud. In het museum is ook een kast waarin speeldozen na elkaar worden afgespeeld in de vorm van een hologram met geluid, vervolgens licht in de kast het deel op waar het muziekkastje te zien is. Bij deze kast is te zien dat de omstanders zoeken naar de plek waar het instrument staat, om vervolgens enthousiast aan te wijzen waar ze het zien.

Kerstsfeer

Inmiddels begint het donker te worden buiten het museum. Het warme licht geeft de danskamer een nostalgisch gevoel, zeker wanneer de houtgeur in de kamer wordt meegenomen. Het sprookjesachtige gevoel dat deze kamer meegeeft, neemt je mee naar een tijd zonder draagbare muziek. Ondertussen komen er medewerkers met trolleys langs en klinkt er kerstmuziek vanuit het café. Na even zoeken, is de bron gevonden. Aan het eind van de ruimte staat namelijk een piano zelf liedjes te spelen en deze zorgt voor een gezellige kerstsfeer in de hal.

Lees ook: Niet alleen voor Juice Wrld ging het leven te rap