De braderie en de kerstmarkt in Breda, waarvan de eersten er 54 jaar geleden al waren, dreigen te veranderen. Dit komt door klachten van inwoners van de wijk het Ginneken. Het nieuws heeft zich snel verspreid en resulteerde in ongeveer 2200 handtekeningen op de petitie vóór de braderie en de kerstmarkt.

Twee keer per jaar vinden er in het Ginneken evenementen plaats: de braderie en de kerstmarkt. De braderie, die in heel Breda en zelfs daarbuiten bekend is, vindt plaats van 14 tot en met 18 augustus. Het is een feest waar alle kroegen in de wijk aan meedoen. Buiten staan er standjes die de bezoekers voorzien van eten en drinken. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om naar binnen te gaan in kroegen zoals café Koosie, Boerke Verschuren en nog veel meer.

De kerstmarkt

De kerstmarkt vindt uiteraard plaats tijdens de Kerst. De winkels en cafés worden in volledige wintersferen aangekleed en verschillende bands, koren en artiesten zorgen voor gezelligheid. Dit jaar gaat de kerstmarkt voor het eerst in 25 jaar niet door en daarbij komt ook nog dat de braderie gevaar loopt. Een groot gemis volgens een van de caféhouders: “Het is heel erg jammer dat de kerstmarkt niet door gaat. Al 25 wordt het hier gehouden en het zorgt voor een hoop gezelligheid en een leuke sfeer”, vertelt Joost van Tol, eigenaar van café Koosie.

Verbazing

De verbazing heerst bij de kroegeigenaren. De evenementen kennen een goede reputatie en van klachten is in de vele jaren dat het bestaat nauwelijks sprake van.
“Het is raar dat het niet meer doorgaat, zomaar uit het niets. Ook vind ik het onbegrijpelijk dat de minderheid en kan verpesten voor een heleboel mensen. Veel mensen kijken ook uit naar de kerstmarkt en de braderie”, vertelt van Tol.

De eigenaar van het café Boerke Verschuren: Johan de Vos, heeft de buurtbewoners, die last hebben van de herrie, uitgenodigd voor een informatieavond maar die liepen volgens hem niet als gepland. “Ze waren zonder het bij ons te komen melden met een handtekeningen actie begonnen. Zo hoort het volgens mij niet. Daarom nodigde ik ze uit voor een informatie avond. Maar in plaats van het zoeken naar een oplossing heb ik alleen maar een spervuur van verwijten naar me toe geworpen gekregen.”

Een petitie tegen een petitie

De Vos besloot daarom zelf een petitie te starten en met succes. De petitie is door bijna 2200 mensen getekend tegenover 62 van de tegenpartij. “We hebben dus een serieus verhaal te vertellen. Daarbij komt dat bij de 62 handtekeningen van de mensen met klachten veelvuldig vanaf hetzelfde adres worden getekend. Het verbaast me daarom ook dat zo weinig handtekening zoveel effect hebben.”

Een van de buurtbewoners die de petitie voor behoud van beide evenementen is Youp Charlier.
“De kerstmarkt en de braderie zijn feesten waar ik en veel van mijn vrienden al lang van te voren naar uit kijken. Ik vind het daarom ook jammer dat de kerstmarkt niet doorgaat. Als ik dan hoor dat de braderie misschien korter wordt, word ik al helemaal treurig.”

Lees ook: Bredanaren kleven aan hun stad door gezelligheid