De Lumière Cup is voor de vierde keer georganiseerd in het Eindhovense Ijssportcentrum. Dit toernooi staat in het teken van synchroonschaatsen. Er namen 59 teams uit twaalf landen deel aan dit toernooi. Landen als Rusland, Canada en Frankrijk deden mee. 

Volgens Ellie van Soest, teammanager van Kids on Ice en organisator van de Lumière Cup, is het synchroonschaatsen aan het groeien en wordt de sport in bepaalde landen meer beoefend dan in Nederland. “Inmiddels is het langebaanschaatsen en het shorttrack populair. Het kunstrijden staat in Nederland op een lager pitje. Dat komt doordat de resultaten niet super zijn.” Nederland eindigde op het WK synchroonschaatsen in Helsinki 2019 op de achttiende plek. 

Populariteit in Nederland

“In Nederland denkt men dat alleen langebaanschaatsen bestaat, terwijl in de International Skating Union kunstrijden het grootst is.” De International Skating Union (ISU) organiseert wedstrijden en toernooien voor verschillende schaatsdisciplines, zoals: kunstschaatsen, shorttrack en langebaanschaatsen.Volgens cijfers van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) uit 2011, beoefent slechts zeven procent van alle KNSB-leden het kunstrijden, daar tegenover staat 46 procent aan langebaanschaatsers.

De buitenlandse competitie

Van Soest vertelt dat zij in haar periode bij Kids on Ice altijd naar het buitenland moest voor synchroonschaatswedstrijden. “Dan gingen we naar Duitsland.” In Nederland worden er weinig synchroonschaatswedstrijden georganiseerd. De capaciteit van een ijsbaan is vaak te klein voor de grote synchroonschaats teams. Daarnaast heb je in Nederland tien teams, waarvan Kids on Ice er zes heeft.” 

De fotoreportage van de Lumière Cup in Eindhoven geeft een sfeerimpressie van het toernooi en van de synchroonschaatsers.